FamilieHvordan vet du når du er ferdig med å få barn?

Hvordan vet du når du er ferdig med å få barn?

Er det fornuft eller følelser som sier stopp for antall barn? Og når vet en at tiden er inne til å gi seg? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 15814
Noen vet med seg selv når nok er nok, mens andre må bruke tid på å forsone seg med tanken om at det ikke blir flere barn.

Har du alltid sett for deg hvor mange barn du ønsker deg, eller tenker du at det er en følelse som vil komme når tiden er moden?

Vi har lett for å glemme slitet
– Det er forunderlig hvordan vi er satt sammen. I løpet av et svangerskap kan nok mange tenke at «dette blir siste gang». Men når de er ferdige og babyen er født, har de glemt disse tankene, sier jordmor Randi-Elisabeth Dalhaug ved Kvinneklinikken på Haukeland Universitetssjukehus.

Hun sier at graviditeten har både en fysisk og en psykisk del.
– Gravide blir ofte veldig fokusert på seg selv, og det som skjer med kroppen. Psyken svinger, og noen blir så slitne at de nesten ikke orker noen ting. Likevel kan de tenke seg flere etterpå, sier Dalhaug.

Tilpasser antall barn livsstilen
Mange synes ett eller to barn er nok.
– En del har veldig mange prosjekter og ting de skal være med på, og livsstilen føles kanskje ikke forenelig med å få barn. Kanskje blir de aldri helt klare, men tenker at de i alle fall må få ett barn. Og det er også nok, sier Dalhaug.

Dalhaug sier at noen venter lenge med å få barn. Og kanskje blir det ikke helt som de hadde tenkt seg.
– Graviditet og alt går gjerne veldig bra, men livet blir totalt annerledes enn de hadde sett for seg. De får aldri fri, barnet er der hele tiden. Voksne kvinner er ofte veldig strukturerte. De vet alt de skal gjøre, og når de skal gjøre det. Barn er ikke så forutsigbare. Dermed blir det kanskje med ett barn, eller toppen to, sier hun.

Mange faktorer spiller inn
Leder i Jordmorforbundet NSF, Hanne Charlotte Schjelderup-Eriksen, sier at jordmødre kommer tett på kvinner, og at det er mange tema som drøftes i fortrolige samtaler.
– De kvinnene som føler de har fått nok barn, sier gjerne ifra om dette. De uttrykker at de føler seg helt ferdige både med svangerskap og fødsler. Begrunnelsene kan være så mangt, det er mange faktorer som spiller inn i et levd liv, sier Schjelderup-Eriksen.
– Nåværende livssituasjon, tilrettelegging på arbeidsplass for graviditet og ammefri, alder, økonomi, nettverk, helse og ressurser er nok faktorer som spiller en avgjørende rolle for hver enkelt familie, tror hun.

Blir dette siste gang med egen baby?


Kan være en stor beslutning
Schjelderup-Eriksen sier følelsen av å være ferdig nok kommer hos noen. Men hos andre igjen kan dette være en stor beslutning som må modnes over tid.
– Den biologiske klokken spiller nok også en rolle for hver enkelt kvinne. Vi kommer alle til et punkt der vi ganske enkelt ikke er fruktbare lenger. Dette vil variere fra person til person. Et svangerskap og en fødsel er for de fleste en fantastisk spennende reise, men gir samtidig kvinnens kropp store påkjenninger både fysisk og psykisk. Kvinner opplever gjerne at kroppen takler fødslene bedre når en er ung og fysisk sterk. Spesielt er tiden rett etter en fødsel en sårbar fase for kvinner og den nyfødte, selv om kvinnen i utgangspunktet er frisk, sier hun.

Når han og hun ikke er enige
Samlivsterapeut og psykolog Peder Kjøs merker at mange par ofte tenker forskjellig.
– Det er ikke uvanlig at den ene parten er mer ferdig enn den andre. Temaet kommer også oftere opp nå som det er mer vanlig med samlivsbrudd og at folk går inn i nye forhold. Spørsmålet om felles barn dukker ofte opp på et tidspunkt, sier han.

– Det er kanskje ikke så lett å avklare spørsmålet om hvorvidt man skal ha flere barn mens en er tidlig i forholdet. Noen ganger kommer det opp med tiden, sier han.

Mange finner seg ny partner. Er aldersforskjellen stor, kan partene ha ulike behov.


Kanskje er det aldersforskjell, der han er eldre enn henne. Han har kanskje to-tre barn, mens hun har ett eller ingen. Han tenkte at han var ferdig, men det var ikke hun. Eller så dukker ønsket om et felles barn opp etter en stund.

Randi Elisabeth Dalhaug har inntrykk av at det ofte betyr mest for kvinnen å få et felles barn.
– Mannen synes kanskje det kan være kjekt med et felles barn, men tenker at det ikke er det viktigste. Men for mange kvinner blir det veldig viktig å ha et felles barn og planlegge dette, sier hun.

Hender også at kvinnen er ferdig før mannen
Peder Kjøs sier de fleste tenker at det som oftest er kvinnen som ønsker seg flere barn.

– Men jeg synes det er viktig å få fram at det også hender at det er motsatt – at kvinnen sier stopp. Mange kvinner føler samme frustrasjonen som noen menn gjør. Det kan handle om at de ikke ønsker en graviditet eller fødsel til, og for mange handler det om at en ny spedbarnsperiode blir for slitsomt, sier han.

Ifølge Kjøs varierer det når spørsmålet om antall barn kommer opp, også for de som holder sammen.
– Det er veldig ulikt, og kan komme etter både to, tre og fire barn. Men argumentene er ofte de samme, sier han.

Hva gjør en om den ene parten ikke vil ha flere?
– Det kan nok bli en utfordring for samlivet hvis paret ikke er helt enig om hvor mange barn de ønsker seg. Som alt annet i livet handler samlivet om å finne gode felles løsninger, og noen ganger forhandle fram kompromisser alle kan leve med. Flere spørsmål i livet behøver to ja for å bli en realitet. Å få barn sammen er nok et slikt spørsmål, sier Hanne Charlotte Schjelderup-Eriksen.


Kjøs fraråder overtalelse
Noen vil gjerne prøve å overtale partneren til å få flere. Det er ikke Peder Kjøs noen tilhenger av.
– Jeg fraråder overtalelse. Generelt vil jeg si at det å få barn er viktig, og det er også viktig å være et barn. Alle bør være et ønsket barn, og det bør være minst mulig ambivalens knyttet til en familieforøkelse.

Sier den ene nei, bør du ikke mase for å overtale, mener samlivsterapeut og psykolog Peder Kjøs.

– Men for noen er det kanskje en liten tilvenning som må til?
– Dersom det ikke utgjør så stor forskjell om det blir to, tre eller flere barn, så er det bare å kjøre på. Men dersom den ene vil mer enn den andre, blir det ofte et problem, sier Kjøs.
– Dersom den ene parten ikke ønsker et barn til, tenker jeg at det ikke er noe mer å hente. Da må en avfinne seg med at slik er det. Og en bør ikke komme med trusler for å få den andre med på å få et barn. Trusler er i utgangspunktet et dårlig tegn i et forhold.

Må vurdere eventuelle konsekvenser
Kjøs sier at det å få barn/flere barn er et livsvalg. Dersom dette er veldig viktig for en, må en vurdere hva konsekvensene blir dersom en ikke får ønsket oppfylt.
– Dersom en føler så sterkt for dette at en ikke kan leve videre sammen med partneren, kan det for noen bety samlivsbrudd. Følelsen kan være ganske ille – for begge parter. Et samlivsbrudd er uansett vanskelig, og det kan være en sorg at en ikke får det til, sier han.

Samlivsterapeuten har inntrykk av at parforhold velges på en annen måte enn før. Han sier at folk er sammen for kjærlighetens skyld, eller at de har barn sammen.
– En holder ikke sammen først og fremst fordi den ene er avhengig av den andre for å klare seg. Det er lettere å gi opp, mener han.

Babyer er ikke babyer for alltid
Er du en av dem som tror du alltid kommer til å sende lange og misunnelige blikk etter foreldre med babyer, kan det kanskje være lurt å tenke litt lenger fram.
– Det er veldig kjekt å ha småttiser, men etter hvert kan en kanskje se at det er veldig kjekt å ha dem på besøk – men det er også greit nå de går igjen, sier Dalhaug.

Det kan være travelt å følge opp aktive barn.


Hun minner om at en også skal ta vare på de barna en får.
– Barna skal ha et bra liv og fine muligheter, og foreldre skal orke å gi dem dette. Dersom det for eksempel er en godt voksen mann og en ung kvinne, kan det være forskjell på hvor mye de orker. Han kan gjerne synes det er gøy, men når barna er i en veldig aktiv alder, blir det likevel travelt. En må sette ting litt i perspektiv. Babyer er ikke babyer for alltid. Etter hvert utvides også radiusen deres, og de skal følges opp, sier Dalhaug.

Advarer mot å vente for lenge med å få barn
Men har dere ønsker om barn, råder Dalhaug par til å ikke vente for lenge med å prøve å få drømmen oppfylt.
– Mange har så mye de vil gjøre først, og venter med å få barn. Men når de har tid og er klar, lykkes de ikke. Dette kan bli en veldig stressfaktor. De må gjerne over på IVF, og her i Norge dekker staten bare tre forsøk. Dermed kan det også bli en kostbar affære, påpeker hun.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: