AnnonsørinnholdGobokenDerfor bør du lese for babyen i magen

Derfor bør du lese for babyen i magen

Av Goboken 2109
Forskning viser at babyen i magen både hører og husker det den hører før fødsel. Bøker med rim og rytme passer perfekt for den lille i magen – finn ut hvorfor her!

Hvorfor bør jeg lese for babyen i magen?
Hva er poenget med å lese for en baby som ikke engang har blitt født, tenker kanskje du. Faktisk kan en baby høre godt nok til å fange opp lyder fra omverdenen allerede i det tredje trimesteret. Det er også forskning som tyder på at babyen husker både stemmene den hører, og ordlyden.  I en studie ved Universitetet i Oregon spilte gravide kvinner av lydopptak for babyen i magen, og det ble deretter påvist at babyen gjenkjente ordene etter fødsel. Temmelig imponerende!

Andre studier viser også at babyens hjerterytme roer seg når den blir lest for. Å ta et lite avbrekk med en koselig barnebok kan kanskje også roe oss voksne ned i en travel hverdag? Dessuten vil babyen bli bedre kjent med mamma, pappa og søskens stemmer hvis den blir lest for av deg og medlemmer av familien. Det kan hjelpe til med å knytte bånd etter at babyen er født.

Hva bør jeg lese for babyen i magen?
Naturligvis kan ikke en baby høre like godt som de av oss som ikke ligger inne i en mage, men babyen plukker opp rytme, melodi og generelle språkmønstre. Derfor er det tonen og rytmen i språket, altså måten du leser på, som er viktigst for babyen nå, ikke ordene i seg selv. Du trenger derfor heldigvis ikke dra frem verken Aristoteles eller Tolstoj. Her er det bøker med rim, rytme og repetisjon – barnebøker som flyter godt og beroliger – som gjelder.

Slike barnebøker liker babyen godt den første tiden etter fødselen også, og når teksten allerede er kjent, er det ekstra stor sjanse for at barnet roer seg med lesingen.

KILDER:
Studien ved Universitetet i Oregon

Green Child Magazine

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: