Det å lese høyt for barn har så store, vidtrekkende og udelt positive konsekvenser at det er helt komplett ubegripelig at noen foreldre velger å ikke gjøre det. Å lese for barn er som å delta i et lotteri der det er premier på absolutt alle loddene. Og ikke nok med det: barnet ditt får minst like mye glede av premien som deg.

1. Barnet ditt lærer språk tidligere og bedre. Høytlesning stimulerer og aktiviserer språksentrene i barnets hjerne.  Jo mer du leser, desto mer aktivitet. Jo tidligere du begynner, desto bedre resultat. Det er herlig med babybabling, men når småen begynner å bruke ord … Magisk!

2. Barnet har større sjanser for å lykkes sosialt, og du slipper dermed en bekymring som holder mange foreldre våkne om nettene. Jeg tror jeg tar meg tid til å forklare, selv om jeg egentlig er travelt opptatt med å liste opp premier: Hva er vårt viktigste sosiale verktøy? Språket selvfølgelig. Vi kan kommunisere en god del med kroppsspråk, med hyling og skriking og kasting av farlige gjenstander og biting og knyttnever, og selvsagt også med kyssemunn og sensuelle berøringer. Men hvis vi skal forstå og gjøre oss forstått på et litt mer avansert nivå, må vi kunne sette ord på ting. De barna som kan si «Kan jeg låne spaden» får flere venner enn de som røsker spaden ut av hånda til kompisen og kaster sand på ham hvis han protesterer.

3. Barnet knyttes tettere til deg. Lesestund er kvalitetstid. Barnet får hele oppmerksomheten din og dere opplever noe sammen og kan snakke om det dere opplever. Den slags skaper tette bånd og trygg tilknytning. Det skaper igjen en sunn psykisk helse.

4. Barnet utvikler selvtillit. Ja, faktisk. Høytlesning er ikke den eneste måten å skape dette på, men det er absolutt en av de effektive. Det er nemlig slik at for at vi skal ha selvtillit, må vi føle at vi har verdi. For at vi skal føle det, må noen vise at de verdsetter oss. Den beste måten å vise at du verdsetter barnet ditt på, er å gi det av tiden og oppmerksomheten din. Ta det på fanget. Les høyt. Snakk sammen.

5. Barnets framtidsutsikter lysner. Jo, altså: Høytlesning trener barnets evne til å se for seg ting som ikke eksisterer – eller fantasi om du vil. Og tenk litt på det: Når du leser selv, ser du for deg landskapet og personene du leser om, ikke sant. Det eksisterer kun i ditt eget hode. Ingen andre steder. Denne evnen til å se for seg slike ting må trenes. Barn som vokser opp i dag, omgitt av dataspill og filmer, står i fare for å miste den. Det er veldig skummelt og jeg skal, selv om jeg er midt i en opplisting av premier, ta meg tid til å fortelle deg hvorfor.

Ta en titt på stolen du sitter på. Praktisk, ikke sant. Den eksisterer fordi en eller annen luring en gang satt på et gulv og så for seg at det måtte være mer behagelig å sitte på en stol. Så tegnet han kanskje stolen og satte i gang med å lage den. Snart fikk naboen hans se den, og han ville selvsagt også ha stol … Det ballet på seg, som vi sier, og snart hadde fyren 100 ansatte som snekret stoler. De som snekret var selvsagt glade for å få jobb, men litt misunnelige på denne smarte fyren som hadde sett for seg dette.

I dag trengs det to mennesker for å styre den maskinen som spyr ut stol etter stol etter stol på fabrikken til IKEA. De 98 andre har måttet se seg om etter annet å gjøre. I framtiden overtar datamaskiner og roboter flere og flere av oppgavene som mennesker gjør i dag. Men folk som kan se for seg ting som ikke eksisterer ennå, de vil det alltid være bruk for! Den kreative maskinen blir forhåpentligvis aldri oppfunnet.

6. Du sparer tid. Oh yes, you do! Mange småbarnsforeldre er supertravle, og lesestunden er noe det ikke alltid blir tid til. Men det er altså slik at den tiden du bruker på å lese for barnet ditt fram til barnet foretrekker å lese selv, får du tilbake igjen med renter når barnet kommer litt opp i skoleløpet. På grunn av premie nummer én i denne opplistingen vil barnet ditt ha betydelig mindre behov for hjelp med lekser. Tro meg, jeg har vært ute mang en vinterkveld selv, med minstemann som aldri ble tildelt samme mengde høytlesning som vi greide med de to eldste: Prøve i historie. 80 sider å lese om den kalde krigen og cubakrise og Khrusjtsjov og Kennedy  og fandens oldemor. Vi satt og vi satt og vi satt og vi satt, og vinterkvelden ble vinternatt og cubakrisen ble en bagatell målt mot tenåringens læringskurvekrise. Du sparer tid!

7. Det er helt utrolig mange kule barnebøker som det er helt latterlig gøy og koselig å lese sammen med barn. Det er vel strengt tatt førstepremien.

 

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?