PrøverForberedelserLettere gravid i lyse måneder

Lettere gravid i lyse måneder

Lettere gravid i lyse måneder. Ill.foto: Crestock
Av Maren Eriksen 4351 Sist oppdatert 25.01.05

Forskning viser at sjansen for å bli gravid ved assistert befruktning er større i perioden mai til september. Årsaken skal være at lysmengden virker på fruktbarheten.

Forskere ved IVF (in-vitro fertilization) klinikker i Liverpool og Chester i England har påvist at kvinner som forsøkte IVF-behandling mellom mai og september, behøvde færre medikamenter for å stimulere eggløsning. Sjansene for vellykket implantasjon og svangerskap var også markant høyere disse månedene. Hele 3000 par som forsøkte assistert befruktning, deltok i studien som ble utført i løpet av en treårsperiode.

Forskerne mener årsaken kan være biologisk programmering arvet fra våre forfedre. Høst- og vintermånedene med kortere dager – oktober, november, desember, januar og februar – er også statistisk sett de månedene med færrest fødsler.

Mengden av gonadotropin (hormon som stimulerer modning av egg) er faktisk høyere på dager med mindre lys, og ifølge studien spilte ikke lysmengden inn på eggkvaliteten. Befruktningsraten var uendret, men sjansen for suksessfull implantasjon i livmoren og et vellykket svangerskap var hele fire prosent høyere i de lyse måneden. Forskerne mener derfor det kan være lokale forskjeller etter antallet lyse dager.

Mengden av hormonet melatonin varierer med lys og mørke, og alle pattedyr reagerer fysisk på denne syklusen. Den tydeligste effekten er den naturlige syklusen av søvn og våken tilstand. Inntil nylig trodde man at melatonin kun virket på hypofysen og hjernen. Ved assistert befruktning påvirkes hormonnivåene, og forskerne mener melatoninet da virker direkte på kvinnens reproduksjonsorganer slik at hun blir mer fruktbar i de lyse månedene.

En av forskerne bak studien, doktor Simon Wood uttalte: ”Selv om vi kanskje ikke tror at kroppen fungerer ulikt fra måned til måned, viser vårt arbeid at menneskelig fruktbarhet fremdeles er påvirket av de primitive mekanismene hos pattedyr.”

Kilder:


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Neste artikkel

Nyeste artikler: