GravidGraviditetssymptomer– Sjømat kan forebygge alvorlig svangerskapskvalme

– Sjømat kan forebygge alvorlig svangerskapskvalme

Spis sjømat mens du prøver å bli gravid, og du kan slippe alvorlig svangerskapskvalme – hyperemesis gravidarum. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 1366 Sist oppdatert 30.05.11

Også kostholdet ditt før du blir gravid kan ha noe å si for svangerskapet. Resultater fra Den norske mor og barn undersøkelsen viser at blant annet fisk kan være med og forebygge alvorlig svangerskapskvalme.

– Jeg skulle ønske dette stemte for meg, da hadde jeg kanskje vurdert å få et barn til, sier Rikke Marselia Hansen. Hun er nå gravid med sitt tredje barn i løpet av fem år, og har hatt ekstrem svangerskapskvalme de siste to svangerskapene.

Rikke med barna Katarina Kaspara og Isfrid Hansine. (Foto: Privat)

35 uker på vei har hun bare lagt på seg to kilo, og kaster fremdeles opp hver dag. Men mellom svangerskapene har hun kunnet spise normalt. Også av maten som kan virke forebyggende.

– Samboeren min er fisker, så her står det fisk på middagsbordet nesten hver dag. Og jeg elsker purreløk. Men jeg er vant til å være litt kjerringa mot strømmen, og håper dette kan være noe som virker for andre, sier Rikke.

Undersøkt kosthold
Nærmere 8000 gravide kvinner har i ”Den norske mor og barn undersøkelsen” (MoBa) besvart et kostholdsspørreskjema i første del av svangerskapet. Her svarte de på hva de hadde spist året før de ble gravide. Nesten 100 av kvinnene sa at de i løpet av svangerskapet hadde vært innlagt på sykehus på grunn av alvorlig svangerskapskvalme (hyperemesis gravidarum).

Kvinnene som hadde vært innlagt på sykehus hadde hatt et lavere inntak av sjømat, såkalte alliumgrønnsaker (purre, løk, hvitløk) og vann, sammenlignet med kvinner som ikke hadde alvorlig svangerskapskvalme, skriver Folkehelseinstituttet.

– Vi fant at et høyt inntak av fisk og annen sjømat så ut til å beskytte mot utviklingen av den alvorlige svangerskapskvalmen. Det samme gjorde inntak av grønnsaker fra løkfamilien og moderate mengder vann, sier Margaretha Haugen ved Folkehelseinstituttet. Haugens artikkel ble nylig publisert i British Journal of Nutrition.

To til tre fiskemiddager i uken regnes som et høyt inntak av sjømat.

Prøver det gjerne ut neste gang
Anne Grete Ravna er gravid med nummer to, og har dette svangerskapet fått ekstrem svangerskapskvalme. Hun er nå 10 uker på vei, og kaster opp hele dagene. Skulle de nye funnene være riktige, vil hun gjerne prøve et annet kosthold før hun planlegger å få nummer tre.

– Det eneste jeg har vært flink til er å drikke vann. Det siste året har jeg drukket to liter hver dag. Men siden samboeren min ikke liker fisk, blir det ikke til at jeg lager det til middag. Løk er det også sjelden i vårt kjøleskap, det har vi kun om vi spiser borte, sier Anne.

Trengs flere studier
Alvorlig svangerskapskvalme er en stor påkjenning for den gravide, som kan bli dehydrert og få elektrolyttforstyrrelser. Dette kan føre til sykehusinnleggelse og intravenøs behandling. Men selv om det er utmattende for mor, er ikke kvalme og oppkast vist å ha skadelige effekter på barnet.

Bakgrunnen for undersøkelsen var at noen tidligere studier har vist at kvinner som utviklet den alvorlige formen for svangerskapskvalme hadde et høyere inntak av fett, og da spesielt mettet fett. Andre studier har vist at de med alvorlig svangerskapskvalme hadde lavere antioksidantstatus, som igjen kunne tyde på lavt inntak av grønnsaker og frukt.

Denne nye studien viser at man kanskje kan forebygge utviklingen, men det trengs flere studier før man kan gå ut med anbefalinger.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: