Bør man utsette prøvingen på grunn av celleforandringer? Lege svarer.

Spørsmål:

Hei! Jeg har fått påvist kroniske celleforandringer  og etter å ha tatt flere prøver av livmorhalsen fikk jeg vite at jeg har noe som heter hpv 16. Jeg tok ut hormonspiralen i des.10 og begynte som prøvere. Vi fikk beskjed om å ha et opphold i februar/mars siden jeg holdt på med desse prøvene. Etter å ha fått vite resultatet sa gyn. til meg at vi bare kunne fortsette med prøvingen, men at jeg måtte passe på å komme inn å ta ny prøve i februar 2012. Vi har prøvd, å prøvd, men ingen baby enda. Jeg begynner å lure på om dette kan være pga celleforandringene mine? Jeg lurer også på om jeg må vente med å bli gravid nå til etter jeg har tatt nye prøver i feb.2012?? Dette er vanskelig, og syns jeg får lite informasjon fra både lege og gynekolog.

Svar:

Hei Tone. Celleforandringer på livmorhalsen er ikke til hinder for å bli gravid. Det gjør det vanligvis ikke vanskeligere å bli gravid og en kan ta prøver av livmorhalsen og under graviditet. HPV er det viruset som en har funnet frem til er hovedårsaken til celleforandringer på livmorhalsen. Det er derfor det er innført vaksinering mot dette viruset.

Dersom en har økende celleforandringer så må en fjerne ytterste delen av livmorhalsen. Det er en fordel å gjøre dette når en ikke er gravid. Dersom forandringene ikke er så store så tar en prøver hver 6. eller hver 12. mnd for å sjekke at det ikke forverrer seg. Dette kan gå over flere år og det kan derfor være vanskelig å vente med graviditet til prøvene er fine.

Mvh Inger

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?