GravidLegen trodde ikke jeg var gravid!

Legen trodde ikke jeg var gravid!

Elisabeth og Emeli. Foto: Dánil Røkke
Av Maren Eriksen 5076 Sist oppdatert 30.06.14

Elisabeth Wirkola hadde endometriose, cyster på eggstokkene og sjelden menstruasjon. Legene hadde sagt at hun ville trenge hjelp til å bli gravid. Da graviditetstesten var positiv, mente derfor legen at cystene måtte ha gitt et falskt positivt svar.

Dette er enometriose

Endometriose er en tilstand der vev av samme type som slimhinnen i livmoren finnes utenfor livmoren – for eksempel på innsiden av eggleder eller på eggstokker, bukhinne, tarmer eller urinblæren. Cystene kan variere i størrelse fra få millimeter til appelsinstore. Cystene og slimhinneflekkene påvirkes av hormoner på samme måte som slimhinnen i livmoren, og vil derfor blø samtidig med blødning fra livmoren under menstruasjonen.

Omtrent 2-3 prosent av alle kvinner utvikler symptomgivende endometriose i løpet av livet (men ca. 20 prosent av kvinnene med endometriose har ingen plager, slik at det er tilfeldig om tilstanden oppdages eller ei). Tilstanden finnes hos cirka 30 prosent av kvinnene som utredes for barnløshet. Opp mot 4 av 10 med endometriose har problemer med å bli gravide, uten at man vet sikkert hvorfor.

Kirurgisk behandling kan i noen tilfeller bedre fruktbarheten. Hormonbehandling kan derimot virke mot sin hensikt. Prøverørsbehandling er et godt behandlingstilbud.

Endometriose helbredes ikke, men er ufarlig til tross for plager.

Kilde: Norsk helseinformatikk

Elisabeth og Kristoffer hadde vært sammen i fem år, og var kanskje ikke så flinke til å bruke prevensjon. De tenkte det ikke var så mye vits, for de kunne jo ikke bli gravide. Og skulle det skje, var det heller ingen krise.

– En dag lette jeg etter halsbranntabletter, for det brant skikkelig. Da fant jeg en graviditetstest – og tenkte at man kan jo aldri vite. Jeg hadde ikke hatt mensen siden sommeren, og dette var i desember, forteller Elisabeth.

Hun tisset på testen, men glemte den litt bort mens hun gjorde seg ferdig på badet. Da hun oppdaget den, var det ikke tvil om resultatet. Hun ristet av glede, og klarte nesten ikke å rope på kjæresten.

– Han skjønte ikke hva det betød først, og jeg klarte ikke å forklare. Men da han skjønte det sa han ”Oj, oj!” og smilte det største smilet jeg har sett i mitt liv, sier Elisabeth.

Selv om de bare var 19 og 20 år gamle, og svangerskapet ikke var planlagt, diskuterte de aldri abort som en mulighet. Elisabeth hadde friår etter videregående, og Kristoffer var lærling. Begge hadde jobber, og økonomi til å ta seg av et barn.

Les også:

Oppdaget at hun var gravid 17 dager før hun fødte

Susan blødde hver fjerde uke i graviditeten

Tina valgte å få barn med anonym donor

Negativ graviditetstest hos legen
Lykken ble kortvarig. Allerede neste dag dro de til gynekologen. Elisabeth ble bedt om å levere en urinprøve, men måtte ikke på do. De få dråpene hun fikk ut, var ikke nok, og testen var negativ. Legen tok ultralyd, og fant en cyste. Den mente han kunne ha gitt henne et falskt positivt svar.

– Men jeg hadde jo hatt cyster hele tiden, så hvorfor skulle jeg få en positiv test nå? Han var så nonchalant at jeg ble sur, tok bilnøkkelen og gikk. Kristoffer ble sittende igjen, og fullførte samtalen. Jeg fikk ny time halvannen måned senere for å sjekke cysten, sier Elisabeth.

De neste dagene brukte Elisabeth tusen kroner på graviditetstester – som alle ble positive. Hun nektet å tro at hun ikke var gravid. Hos fastlegen tok hun blodprøver med to dagers mellomrom for å sjekke hCG-stigningen, men på grunn av julefeiring, tok det tid før de fikk svaret. I mellomtiden levde hun som om hun var gravid – også på fest.


– Vi prøvde å skjule det. Da vi var på fest, skulle jeg flytte en bil som stod parkert. Da kommenterte noen ”Oj, det er ikke til å unngå å se at hun har drukket, ja.” Jeg var jo edru, ler Elisabeth.


Her er Elisabeth cirka en uke før fødsel. Foto: privatGravid likevel
Da blodprøvesvaret var klart, viste det god stigning, og Elisabeth fikk bekreftet at hun var gravid. Da hun i slutten av januar var til kontroll hos gynekologen og skulle sjekke cysten, ventet to leger på henne.


– De var sikkert to for å overbevise meg om at jeg ikke var gravid. De begynte å forklare mens de tok ultralyden. Jeg kunne ikke se skjermen. Jeg hørte dem mumle seg imellom, og så sa gynekologen ” Ja, her er det jo en baby”. Det var ikke samme gynekolog som sist, men de begynte begge å unnskylde seg, sier Elisabeth.


Det var aldri noen cyste. Det den første gynekologen så, var sannsynligvis fostersekken.


– Vi fikk se på skjermen, og der sprellet babyen vår. Jeg var 11 uker gravid, og kjempeglad, sier Elisabeth.


Hun prøver å beskrive hva hun følte, men har ikke ord. Både hun og Kristoffer var fra seg av glede.


Tøft svangerskap
Elisabeth hadde noen uker med kvalme bak seg, og den ga seg ikke før i uke 18. To uker senere kom bekkenløsningen, og rammet henne så hardt at hun måtte gå med rullator.


– Kristoffer sa at det kanskje ble med dette ene barnet, ler Elisabeth.


Og foreløpig blir det sånn. Vesle Emeli kom til verden drøyt tre uker før termin, 29. juli 2013. Hun var 2870 gram og 47 centimeter lang. Elisabeth og Kristoffer var da 20 og 21 år gamle.


– Vi bør kanskje begynne med prevensjon nå, for selv om vi vil ha flere barn en gang, vil vi gifte oss først. Dessuten har jeg lyst til å være ferdig utdannet før vi får flere. Men skulle det skje, så skjer det. Vi klarer oss, sier Elisabeth.


Emeli, mamma og pappa på 17. mai. Foto: privatEmeli er nå en frisk og fin jente som nærmer seg ett år.


– Det er koselig å være mamma, sier Elisabeth.


Les også:


Et barn er det eneste som mangler


Babyønsket er større enn noen gang!


– Skal jeg velge ham eller barn?


Du kan stole på graviditetstesten
Fembarnsmor og fastlege Kari Løvendahl Mogstad mener du kan stole på resultatet av graviditetstesten. Det vil si – så lenge du har tatt den på riktig måte. Men det kan også være greit å vente en dag eller to etter forventet mens for å kunne være helt sikker på at du får et nøyaktig svar.


– Falske positive tester forekommer nesten aldri. Enkelte svært sjeldne svulster kan gi et falskt positivt resultat, men dette er veldig uvanlige tilstander, sier Løvendahl Mogstad.


Det er mulig for en lege å overse graviditet ved en ultralydundersøkelse – særlig helt tidlig i svangerskapet.


– Kan man for eksempel ikke se et lite bankende hjerte på ultralyd, kan det være vanskelig å si sikkert om det er et foster der, forklarer hun.


Men å si helt sikkert at kvinner ikke kan bli gravide selv om alt peker i den retningen, er hun forsiktig med.


– For å si det sånn, så er det mange ganger en mulighet til tross for dystre spådommer. Man hører innimellom om slike glade historier. Det er for eksempel ikke så uvanlig at man hører om par som blir gravide etter at de har adoptert et barn, og kanskje prøvd i mange år å bli gravide først. Det er mange mekanismer som spiller inn når en kvinne blir befruktet og blir gravid. Ved endometriose er det kjent at det er tyngre å bli gravid, men det er sjelden 100 prosent umulig, avslutter Løvendahl Mogstad.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: