BabyEn hel verden av mennesker og ting (5/6-12 måneder)

En hel verden av mennesker og ting (5/6-12 måneder)

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Psykolog Bjørg Røed Hansen 633 Sist oppdatert 28.01.05

Fra 5-månedersalderen blir spebarnet mer og mer oppmerksomt på verden omkring seg, og stadig mer opptatt av å utforske. Motorikken utvikles, og barnet lærer å gripe, riste, dunke, slippe. Det utforsker hva som kan gjøres med gjenstander det får fatt i: Kan de bevege seg? Gir de fra seg lyd?

I annet halvår begynner barnet å bevege seg, noe som gir nye muligheter for utforsking. Det vil også tydelig kunne skille mellom kjente og nære mennesker og ukjente. Først skjer dette ved en økt interesse og utforskingstrang. Ved 7 til 8-månedersalderen skjer en endring hvor kontakten er mer nølende og avventende, eller barnet avviser og trekker seg tilbake, og reagerer kanskje også med angst på fremmede. Denne reaksjonen kalles fremmedangst og viser at barnet er seg bevisst tilknytningen til de personer det til vanlig omgås.

Barnet vil også være vart for alt som er ukjent, det være seg lyder, gjenstander, nye steder eller mennesker. Jo mer overveldende det ukjente er, jo mer skremmende kan det oppleves. Da er mors eller fars arm det tryggeste stedet å utforske fra!

La oss oppdage verden sammen
Etter hvert utvikles interessen for å utforske omgivelsene sammen med en annen. Dette skjer omtrent ved 7-månedersalderen, samtidig som barnet trener opp evnen til å følge en annens blikkretning. Ved 9-månedersalderen lærer barnet også å peke, og det forstår at en pekende finger viser retning til et eller annet.

Det er ikke lenger øyenkontakten som er viktigst for barnet ditt, men at dere begge har oppmerksomheten rettet på samme ytre gjenstander. Peking blir en måte å invitere mor med på oppdagelsesferd. På denne måten blir foreldrene og andre nære personer ledsagere når barnet oppdager verden. En ny lek og en ny måte å være sammen på har oppstått.

Øyekontakt og ansiktsuttrykk er fortsatt viktig, men er nå bare en del av den nye formen for kontakt. Blikk forsikrer barnet om at "nå ser vi på dette sammen" eller "vi er opptatt av det samme". Ansiktsuttrykket forteller barnet hva mor eller far føler. Det er som om det begynner å forstå at mennesker har indre følelser.

Barn i denne alderen bruker faktisk slike følelsesuttrykk hos de voksne som en måte å tolke omverdenen på. Ansiktsuttrykket viser hva som er trygt og hva som kan være farlig, og ikke minst hva som er morsomt! Gleden over slike små leker har nå overtatt for henrykkelsen ved øyekontakt.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: