ParforholdetGravid og smerter ved samleie

Gravid og smerter ved samleie

Det er viktig å ha god dialog rundt sex. Kanskje finner dere gode alternativer til samleie til uebehaget eller smertene gir seg? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 26939
Som gravid er det mye som skjer i kroppen – også i underlivet. Men er smerter i forbindelse med samleie vanlig, hva kan være årsaken til smertene, og bør man ta kontakt med lege? Fødselslege og jordmor forklarer.

– Det skal i utgangspunktet ikke være smerte forbundet med samleie – heller ikke når man er gravid, sier jordmor Ragna T. Larsen.

Det er imidlertid viktig å skille mellom smerter og ubehag. Og lytte til kroppens signaler.

– Enkelte kan oppleve at samleie er mer ømt og kanskje at særlig dyp penetrering kan være ubehagelig, sier fødselslege Tilde Broch Østborg.

Hva er årsaken til smertene og ubehaget?

Det kan være flere årsaker til både smerter og ubehag i forbindelse med samleie når man er gravid. Noen ting er det lite å gjøre noe med, som drag og strekk i båndene som støtter livmoren når den vokser. Og i siste trimester blir de fleste kvinner noe mer hovne i kroppen – også rundt skjedeåpningen, noe som kan gi ubehag.

Men det er viktig å forsikre seg om at smertene/ubehaget ikke skyldes sopp eller andre infeksjoner.

– Det er fornuftig å ta en tur til fastlegen for å sjekke om du har en urinveisinfeksjon, en infeksjon i skjeden, og om den i så fall kan skyldes gruppe B-streptokokker. Så kan du få behandling om det trengs, eller senke skuldrene hvis du får vite at alt er normalt, sier Larsen.

Hva så hvis det viser seg å være sopp i underlivet?

– Gravide er mer utsatt for å få sopp, og det kan gi kløe, ubehag, og svie. Det er ubehagelig, men ikke farlig. Hvis du er helt sikker på at du har sopp fordi du gjenkjenner symptomene, eller fordi du har fått det påvist det hos lege, kan du bruke soppmidler som Canesten. Bruk imidlertid ikke applikatoren som følger med, tabletten bør føres inn med fingrene, sier Broch Østborg.

Snakk med partneren din om sex

Sex, samleie og nærhet er naturlige deler av et parforhold, og emner det er viktig å ha åpen dialog rundt.

– Det er kjempeviktig å snakke åpent om hvordan begge opplever sexen, sier Larsen.

Broch Østborg er enig.

– For enkelte kvinner kan lysten være økt, for andre er den helt borte i svangerskapet. Begge deler er normalt. Partneren kan også trekke seg litt unna i frykt for å skade kvinnen eller fosteret. Sex bør være lystbetont, og det finnes mange måter å forvalte seksualitet på som ikke innebærer penetrerende samleie. Snakk sammen. Finn løsninger som er behagelige for begge parter, råder hun.

Vil smertene vedvare?

Det lurer nok de fleste som opplever smerter og ubehag på, og det kan være vanskelig å svare på. Skyldes det en infeksjon som blir behandlet, kan ubehaget forsvinne når man er frisk igjen. Ved andre årsaker er det vanskelig å vite.

– Hos noen kan ubehaget komme i blant, for andre fortsetter det resten av graviditeten, sier Broch Østborg.

Vanlig å få kynnere i forbindelse med samleie?

Plutselig strammer magen seg og blir hard. Og så slipper den opp. Det kalles kynnere, og er vanlig i svangerskapet. Men gjør det noe om de kommer i forbindelse med sex/samleie?

– Det er ikke uvanlig å få kynnere i forbindelse med orgasme eller samleie i seg selv. Dersom disse blir vedvarende, eller du kjenner andre tegn til begynnende prematur fødsel, bør du kontakte fødeavdelingen. Dersom de går over kort tid etter samleie, er det ikke noen grunn til bekymring, sier Broch Østborg.

Men er det egentlig trygt å ha samleie i graviditeten hvis det er ubehagelig?

Larsen understreker at det ikke skal være direkte vondt å ha samleie, og at dersom man opplever det, så bør det sjekkes opp.

– Samleie er trygt i en graviditet som ikke har noen spesiell risiko for prematur fødsel. Penetrasjon bakfra kan gå dypere enn andre stillinger. Igjen – snakk sammen og se hva som fungerer best for dere, og om det er andre måter å ha det fint sammen på dersom samleie er ubehagelig for én av dere, sier Broch Østborg.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: