BabyVekst og utviklingBaby som står på tå

Baby som står på tå

Av Babyverden 6420 Sist oppdatert 23.03.11

Spørsmål:

Hei! Jeg har en gutt på 6 mnd. som begynner å bli veldig aktiv. Han utvikler seg normalt på alle områder motorisk( tidlig ute med å snu seg begge veier), er veldig nysgjerrig på verden, blid og fornøyd. Det jeg lurer på er at når han står, så står han veldig på tå, særlig på venstre fot. Han har jo dårlig balanse enda, men elsker å stå på beina når vi holder han og i lekegrinda med støtte. Iblant står han godt med hælene nedi på begge bein. Jeg har lest endel om dette, og mange steder står dette nevnt ifht. CP. Nå klarer jeg ikke annet enn å fokusere på beina hans… Han er jo liten og vil ikke være klar til å gå på flere mnd så jeg tenker at dette vil rette seg, men grubler mye allikevel… Hva mener du om dette, er det normalt at de står på tå når de er så små?

Svar:

Hei, Cecilie!

Barns motoriske utvikling er veldig fascinerende å følge med på. Fra å være helt styrt av reflekser fra fødselen av, blir barnas bevegelser fra ca. 3 månedersalder mer og mer viljestyrte. Fra fødselen er barnas gripereflekser  dominerende. Putter man noe i barnas hender, så vil de automatisk gripe rundt dette. Denne bevegelsen er refleksstyrt og ikke viljestyrt de første månedene. Fra ca. 3 måneders alder kan man se at barn gradvis forsøker å gripe etter gjenstander mer og mer viljestyrt. I begynnelsen nokså famlende, for deretter å bli mer og mer presist.

Små barn har også gripereflekser i føttene. Trykker man under føttene med en finger, vil tærne gripe om fingeren. Denne refleksen ser man tydeligst de første månedene, for så å se at den gradvis svekkes til den forsvinner helt når barnet begynner å gå. Forsøker man å la barna stå på beina før det er modent for å gå, vil man stimulere griperefleksen i føttene,- barnet vil stå på tå. det er helt normalt at du kan se dette på din sønn på 6 måneder.

Det anbefales å vente med å gå med barnet før det er modent for det selv, da det er lite ønskelig å stimulere til tågang. Det skal imidlertid nevnes at endel viser tendens til tågang i starten av gåperioden uten at det er noe galt med barnet. Gutten din har nok blitt undersøkt mtp motorikk og reflekser ved de rutinemessige undersøkelsene på helsestasjonen. En vil da være obs på at kroppen viser symmetrisk utvikling av motorikken. D

ersom legen eller helesøster hadde sett tegn til at noe var galt med barnet ditt, ville de helt sikkert tatt dette opp med dere som foreldre. Jeg vil anbefale at du drøfter tankene dine rundt dette med helsestasjonspersonellet, slik at dere sammen kan se på din sønns motoriske utvikling. Som foreldre er det fantastisk å følge med på barnets utvikling. Gled dere sammen med barnet! Elin

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: