GravidSex – er det trygt?

Sex – er det trygt?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 26210
Noen kvinner opplever graviditeten som en erotisk og sensuell tid da kroppen er mer levende enn noen gang. Andre derimot, kjenner seg ikke slik i det hele tatt. Hvordan kvinnen ser på sin egen kropp i graviditeten vil nok kunne påvirke den seksuelle lysten, på samme måte som det kan påvirke partnerens interesse.

Ikke sjelden høres det fra både menn og kvinner at de synes gravide kvinner er spesielt flotte. Noen blir erotisk opphisset av sin kvinnes graviditet, mens andre kan miste lysten og ikke føle at det er naturlig å ha sex ettersom magen vokser.

Behovet for kroppskontakt og fysisk og følelsesmessig nærhet i svangerskapet kan være nesten umettelig, og sårbarheten kan bli stor. I disse månedene er det ekstra viktig å ta godt vare på dere selv og samlivet. Å skulle bli foreldre er en stor omveltning, og dere vil begge trenge ekstra omsorg og oppmerksomhet fra hverandre. For noen styrker graviditeten fellesskapet, mens det for andre er en krevende tid der det seksuelle samlivet går litt i stå. Begge deler er like vanlig.

Er det trygt å ha sex?

Først av alt: Mannens penis eller en dildo kan ikke skade barnet, og samleie og orgasme i et normalt svangerskap verken skader eller påvirker kvinnens kropp. Barnet ligger godt beskyttet i fostervannet og verken bevegelser, dunking, støt eller utløsning skader den. Slimproppen i livmorhalsen fungerer som en barriere mot bakterier. Munnsex er også helt ufarlig i svangerskapet. Det samme er analsex, men bruk da kondom for å være sikker på at mannen ikke overfører bakterier fra kvinnens tarm til skjede. Dere kan bruke vibrator, men da utvendig og på klitoris. Forskerne vet i dag lite om hva vibrering inni skjeden kan gjøre med mormunnen.

Det er fullstendig ufarlig og normalt å onanere. For noen er det et godt alternativ, spesielt om du er uten partner, eller om partneren din ikke føler det er naturlig å gjennomføre et samleie.

Mulige forandringer hos kvinnen

I første trimester opplever nok noen kvinner at lysten på sex avtar på grunn av de store hormonforandringene. Er du kvalm, trøtt og utilpass, er ikke akkurat sex det som står øverst på ønskelisten. Dessverre kan noen oppleve at mangelen på seksuell lyst kan vare hele svangerskapet. Etter 12. uke opplever de fleste at er det flott å kunne nyte seksuallivets gleder.

Noen kvinner kjenner økt lyst i svangerskapet. Økt blodgjennomstrømning gjør at skjeden, klitoris, livmoren og hele bekkenbunnsområdet svulmer (som ved seksuell opphisselse). Dette gjør at mange føler seg kåtere, og noen undersøkelser viser at det er lettere å få orgasme.

Det kan være nødvendig med glidekremer eller olje uten parfyme ved samleie. Slimhinnene i skjeden kan bli tørrere, særlig i begynnelsen av graviditeten. Dette har med hormonene å gjøre, og kan vare så lenge man ammer. Når man avslutter ammingen blir skjeden som oftest myk og elastisk igjen. Å trene bekkenbunnen og gjøre knipeøvelser i svangerskapet, kan gi både økt glede ved samleie – samt at det reduserer risikoen for urinlekkasje etter fødselen.


Sliten? Sex kan gi overskudd

I de siste månedene av svangerskapet kan lysten forstyrres av plager eller generell mangel på overskudd. En kjærlighetsakt kan inneholde så mye mer enn den fysiske orgasmen. Et samleie kan gi følelse av samhørighet, og dette gir næring til kropp og sjel. Et lang og nært forspill med kjærtegn og massasje som en del av akten kan virkelig deg gi deg en følelse av overskudd.

Blødning etter samleie

Det kan komme spor av blod etter samleie, og dette er sjelden noe å bekymre seg over. Livmoren er svært blodrik nå, og de små karene som finnes i livmorhalsen kan briste. Det er likevel greit å alltid nevne slike blødninger når du er på kontroll. Oftest blir dere da bedt om å vente litt med sex før dere prøver igjen.

Snakk med legen eller jordmoren din om sex dersom du har opplevd blødninger i begynnelsen av svangerskapet, spontanaborter eller for tidlig fødsel. De som opplever å få rier før tiden, vil bli anbefalt å ikke ha samleie. Da kan samleie være med på å framskynde fødselen.


Lytt til podcast:
Karine Næss Frafjord i samtale med jordmor Annett Hegèn Michelsen.


Tenk kreativt når magen vokser

Etter hvert som magen blir stor kan den komme i veien ved samleie når mannen ligger øverst. Det kan være en idé å prøve andre stillinger – kvinnen kan sitte overskrevs på partneren, dere kan ha samleie bakfra eller på siden. Støtt opp med puter etter behov. Kanskje kan denne tiden gi dere inspirasjon til nye og spennende stillinger dere kan ha glede av også etter fødselen?

Har du bekkenløsning er det viktig at bekkenet ditt er stabilt når dere har sex. Å støtte godt opp med puter, og samleie på siden er noe som vanligvis fungerer fint.

Hva med babyen?

Babyen kan etter hvert høre, men først rundt uke 25. Å høre at foreldrene koser seg, oppfattes nok ikke som noe rart eller negativt av barnet. Babyen kan også kjenne orgasmen til mor når livmoren trekkes samen. Man mener at dette kjennes ut som en mild massasje for babyen og at den liker det. Ved slike sammentrekninger blir magen hard som en ball. Dette skader ikke barnet, og framskynder heller ikke fødselen med mindre alle forhold er modne ellers. Orgasme kan gi til dels sterke kynnere, men de gir seg etter noen timer. Fortsetter de lenger og ikke avtar i styrke, bør du kontakte jordmor.


Sex etter fødselen

Etter en fødsel vil alle foreldre oppleve at omsorgen og ansvaret for barnet tar av den tiden som de før hadde til rådighet for å pleie hverandre. Godt samspill mellom foreldre er en av de viktigste faktorene for barns trivsel og utvikling. Å være gode foreldre er også å ta vare på seksualiteten, kameratskapet og gledene i det voksne forholdet. For de fleste kvinner vil det å gjenoppta sitt seksualliv komme helt naturlig, bare man gir seg selv litt tid. Lysten kan vende raskere tilbake om kvinnen er motivert for å komme i kontakt med seksualiteten igjen. Les mer om seksualliv etter fødselen her.

Fra kjærester til foreldre

Mange synes det er vanskelig å takle partnerens overgang fra å være kjæreste og elskerinne/elsker til å bli mor/far. Noen greier å bevare tryggheten på seg selv og forståelsen for sin partner dersom lysten uteblir, og venter tålmodig på at livet skal normalisere seg. Andre blir såret og utålmodige av å bli avvist, og forsøker å presse partneren til noe vedkommende ikke vil. I sin tur kan det føre til at han/hun trekker seg bort fra all kroppskontakt av redsel for at den andre skal oppfatte ethvert kjærtegn som en invitasjon til noe mer. Paret kommer inn i en vond sirkel, der den manglende kroppslige nærheten også sliter på andre sider av forholdet.


Snakk sammen om sex!

Sex i svangerskapet og etter fødsel kan være et vanskelig tema. Noen mister lysten, mens andre bare vil ha mer. Både din og din partners sexlyst kan forandre seg under svangerskapet. Hvilket behov har hver av dere for sex? Er behovene like eller ulike, og går det an å nærme seg partnerens behov? Hva tenner dere på? Hva er vanskelig? Hvilke drømmer og fantasier har hver av dere for sexlivet? Hvordan skal dere komme i gang igjen etter fødselen?

Gi hverandre positiv oppmerksomhet. Hjelp hverandre i hverdagens med stell og husarbeid, slik at begge kan få anledning til å hente seg inn. Kjæl med hverandre uten at det fører til noe mer. Ved å dyrke intimiteten, kommer sexlysten ofte av seg selv. Det er viktig å bekrefte hverandre som partnere, ikke bare som barnets foreldre. Minn dere selv på hvor viktig det er å ville partneren sin godt.

Å prate åpent om dette kan bidra til å ufarliggjøre eventuelle ulikheter i lysten. Ofte er det slik at menn ser på sex som en måte å få intimitet på, mens kvinner trenger intimitet og nærhet for å ha lyst på sex. Svært mange par opplever det seksuelle samlivet i et svangerskap som utfordrende, men ikke alle sier noe om det. Å vite at en ikke er de eneste, kan være en trøst i seg selv. Husk også at dette gjelder en avgrenset fase av livet.


Oppsummering

Den fysiske kjærligheten rommer så mye. Å se på seksualiteten som en kilde til glede og nytelse kan være et godt utgangspunkt for å skape nye muligheter og endre på etablerte mønstre. Folks seksualliv er like ulikt i svangerskap som i andre faser av livet. Det er bare dere som vet som er godt for dere, og derfor er det avgjørende at dere prater sammen om lyster og fantasier. Av og til kan det også være godt å prate med andre om seksuallivet, både fagfolk eller andre i lignende situasjoner.

Kilder:

• Mamastork
• Svangerskapsboken
• Jordmor Monica Moland

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: