Moren lurer på om datteren på 20 måneder onanerer og spør helsesøster Elin om de skal la henne holde på. - Ikke vær flau, svarer helsesøsteren.

Sist oppdatert: 2. september 2011

Mor til 20 måneder gammel jente skriver:
Hei! Jeg har ei jente på 20 mnd som den siste tiden har begynt på en måte å onanere…om jeg kan kalle det det. Hver gang hun legger seg i senga si, enten til formiddagsdupp eller for kvelden, så tar hun puta eller en av bamsene sine, kravler oppå dem og ligger å på en måte onanerer. Hun styrer, stønner og kaver slik helt til hun sovner. Er det normalt? Jeg blir rett og slett flau og vet ikke helt hvordan håndtere dette. Synes det er pinlig når hun holder på slik, spesiellt når vi har besøk eller hvis hun er på overnattingsbesøk hos besteforeldre eller tanten. Hva gjør vi med det? Skal vi bare la henne holde på slik?

 

Helsesøster Elin svarer:
Hei! Så flott at du tar opp dette. Vi er alle født som seksuelle vesener med seksuelle behov. Det er helt normalt for et barn å finne ut av dette selv, og det er ikke uvanlig at jenter i denne alderen opplever tilfredstillelse ved stimulering av klitoris. Dette kan de gjøre på de underligste steder,- eks. i bilstolen, i sittetolen, senga eller f. eks. med forskjellige leker. Som foreldre er det ikke noe man trenger å være flau over. Det er bare tegn på en normalutvikling hos barnet. Det er viktig å ikke påføre datteren din skyldfølelse når hun opplever tilfredstillelse. Dersom det er upassende i situasjonen, bør man heller forsøke å avlede til annen aktivitet på en rolig og kontrollert måte. Det er viktig å ikke lage noe oppstuss rundt denne adferden. Hilsen Elin

Helsesøster Elin

Legene Inger og Hanne May

Jordmødrene Grethe og Ragna

 

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?