Hvert femte svangerskap ender med abort før det har gått 25 uker. Men hvor raskt etter en abort bør man prøve igjen? En stor studie viser nå at man bør ikke vente for lenge.

Sist oppdatert: 9. august 2010

Forsker Sohinee Bhattacharya ved universitetet i Aberdeen har ledet en omfattende studie av 30.000 kvinner. Data fra disse kvinnene ble samlet inn i løpet av 20 års tid, 1981 til 2000.

I studien ble det blant annet sett på sammenhengen mellom spontanabort og sjansen for å lykkes igjen.

Forsker Sohinee Bhattacharya råder folk til ikke å miste motet etter en abort, men prøve igjen. Særlig om den biologiske klokken tikker høylydt:

– Hvis du allerede er over 35, ville jeg definitivt råde deg til å prøve igjen innen seks måneder, siden alder innebærer en høyere risiko enn intervallene mellom graviditeter, sier Bhattacharya til BBC News, gjengitt på nrk.no/puls.

Den store undersøkelsen viste blant annet:

  • Hos kvinner som ble gravide innen seks måneder etter en abort, var risikoen minst for en ny abort, fosterdød eller svangerskap utenfor livmoren.
  • Graviditet raskt etter en ufrivillig abort minsket også risikoen for keisersnitt, prematur fødsel og lav fødselsvekt hos babyen – sammenlignet med kvinner som ble gravide seks til 12 måneder etter abort.

Forskerne konkluderer altså med at det er bedre å prøve å bli gravid igjen mindre enn seks måneder etter en ufrivillig abort. Forsker Bhattacharya ser bare en grunn til å vente lengre: dersom man har hatt en form for komplikasjon, eksempelvis en infeksjon.

Internasjonale anbefalinger, blant annet fra Verdens helseorganisasjon WHO, er at man venter minst seks måneder etter en spontanabort. Norske leger gir imidlertid kvinner individuelle råd, og både hensynet til kroppen og følelsene rundt det å ha opplevd spontanabort vektlegges før legene gir sine råd.

Puls’ egen lege, Jørgen Skavlan kommenterer saken slik overfor nrk:

– Det er ingen faste regler for hvor lenge du må vente etter en abort før du blir gravid igjen. Det som betyr noe, er at du selv føler deg restituert fysisk og emosjonelt etter en abort, noe som tross alt kan være en tøff påkjenning.

Han legger til: – Jeg vil ikke anbefale å gå rett fra en abort til ny graviditet uten opphold. Derfor synes jeg at to – tre måneder med ro og restitusjon i mellom høres fornuftig ut.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?