Å prøve å bli gravid kan være både spennende og frustrerende. De fleste graviditetstester vil ikke gi noe sikkert svar før mensen skulle ha kommet, men innemellom kan de også gi svar tidligere. Da er det ikke alltid like lett å holde seg og det kan bli mange tester hver syklus! Les hvor ofte andre tester.

Sist oppdatert: 4. april 2008

På forumet før svangerskapet har noen lagt ut en undersøkelse om hvor tidlig eller hvor mange ganger prøverene tester i en syklus. Svaralternativene er:

1. Over 10 tester
2. Tester før ikke kommende menstruasjon
3. Mellom 2-5 tester
4. Venter til ikke kommende menstruasjon
5. Venter til mensen uteblir

Gi ditt svar eller se resultatene her

Hva er en graviditetstest?
En graviditetstest (også kalt gravitest) kan være flere ting. Det vanligste er en testpinne man tisser på eller dypper i urin for så å avlese hvorvidt man er gravid eller ikke, og kan gjøres hjemme. Det er også mulig å ta en blodprøve for å finne ut om man er gravid, men det er ikke vanlig.

Alle graviditetstester tester om hormonet hCG (humant chorionadotropin) finnes i kroppen. Hormonet finnes kun i kroppen dersom man er gravid. hCG er på sitt høyeste frem til ca. 8-10. uke og synker mot termin. Regelen er at nivået fordobler seg hver andre dag tidlig i svangerskapet.

Hvordan tar man en graviditetstest?
De fleste graviditetsteser er ganske enkle i bruk og det følger som regel med en god bruksanvisning.

Hvor kan jeg kjøpe en graviditetstest?
Du kan kjøpe enkle hjemmetester på alle apotek og i enkelte matvarebutikker.

Du kan også få gjort en graviditetstest gratis på alle Amathea (tidligere AAN: Alternativ Abort Norge) sine kontorer. I tillegg gjøres slike tester hos de fleste leger, på helsestasjoner og prevensjonskontorer.

Hvilke typer hjemmetester finnes?
Det finnes flere ulike graviditetstester å få kjøpt, men som regel er prinsippet det samme. Selve testen er et papir som reagerer på svangerskapshormonet hCG. Noen har en testpinne i plast rundt papirstripen, andre ikke.

I noen tilfeller kan også testpinnen brukes om igjen ved at man setter inn en ny papirstripe som følger med. Papirstripene fungerer i prinsippet på samme måte som lakmuspapir.

Når kan jeg ta en graviditetstest?
De fleste graviditetstestene kan tas fra dagen etter forventet menstruasjon. Enkelte tester er imidlertid svært sensitive og kan gi svar allerede en uke før forventet menstruasjon.

Dersom du har uregelmessige sykluser eller er usikker på når menstruasjonen er ventet, anbefales det å vente til det har gått minst to uker siden sist du hadde ubeskyttet samleie. Dersom en menstruasjon er uvanlig kort eller blødningsmengden mindre, kan du være gravid. Som en hovedregel skal du ta en test dersom du har grunn til å tro at du er gravid.

Hvor lang tid tar det før jeg kan avlese svaret?
I de fleste tilfellene tar det bare et par minutter før man kan avlese resultatet. Sjekk imidlertid på pakningen, ettersom dette varierer noe fra test til test.

Hvordan avleser jeg resultatet?
På de fleste graviditetstestene kommer det opp en strek, et kryss eller et ord som tilsier at du er gravid. Det er også vanlig med tilsvarende symbol som bekrefter at testen er riktig utført. Les på pakningen hvordan du skal lese av resultatet på graviditetstesten du har kjøpt.

Hva hvis testen er negativ?
Dersom graviditetstesten viser at du ikke er gravid og du er sikker på at du har testet på riktig tidspunkt, er du mest sannsynlig ikke gravid.

Eggløsning kan imidlertid ha funnet sted noe senere i syklusen slik at det ikke har gått så lang tid siden unnfangelsen som du tror. Da vil kanskje ikke nivåene av svangerskapshormonet hCG være høye nok til å slå ut på en graviditetstest ennå.

Dersom menstruasjonen ikke dukker opp, bør du ta en ny test etter noen dager.

Hva hvis testen er positiv?
Dersom graviditetstesten er positiv er du gravid. Du bør etter hvert komme i kontakt med lege og jordmor for svangerskapskontroller eller eventuelt svangerskapsavbrudd (abort) dersom du ikke ønsker å fullføre svangerskapet.

Er du i tvil om du ønsker å beholde barnet eller ikke, kan det være lurt å prate med noen om det. Rådgivningstjenesten Amathea kan være et godt alternativ.

Er graviditetstesten sikker?
Ja. Man regner hjemmetester for svært sikre dersom de gjøres riktig. Enkelte hevder å være mer enn 99 prosent sikre. Ofte foretrekker leger at du har tatt en graviditetstest før du har den første svangerskapskontrollen.

Finnes det andre typer graviditetstest?
Som nevnt tidligere er det mulig å bekrefte eller avkrefte svangerskap ved en blodprøve. I motsetning til urintestene kan en blodprøve gi svar på hvor store mengder av svangerskapet hCG som finnes i kroppen din. Slike tester er imidlertid svært kostbare, og gjøres som regel kun i tvilstilfeller, som ved mistanke om spontanabort eller ektopisk svangerskap (svangerskap utenfor livmoren). Noen steder får alle som har vært gjennom assistert befruktning tilbud om en slik blodprøve.

Kilder:

Doktoronline
Sjukehusapoteket
Clearblue
Amathea
Ventenett

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelMin tredje fødsel
Neste artikkelAmming og røyking
DEL