Folat kan halvere risikoen for at barnet blir født med ryggmargsbrokk eller andre alvorlige nevralrørsdefekter. Tall fra Medisinsk fødselsregister viser at bare 27 prosent av norske kvinner tar folat før de blir gravide.

Sist oppdatert: 22. februar 2012

Hvert år er det om lag 60 kvinenr som er gravide med et barn som har ryggmargsbrokk eller en annen alvorlig nevralrørsdefekt.  Folkehelseinstituttet tror tallet kan halveres dersom alle gravide tar folattilskudd også før unnfangelsen – og fortsetter i begynnelsen av graviditeten.

Les: Husk å ta folat!

Ritas sønn ble født med ryggmargsbrokk

Grunnen til at ekstra folat er så viktig er at ryggmargsbrokk og andre nevralrørsdefekter oppstår tidlig i svangerskapet. Nevralrøret med ryggmarg og hjerne lukkes 30 dager etter befruktningen, dvs to-tre uker etter uteblitt menstruasjon. Hvis kvinnen har tilstrekkelig med folat i kroppen ved unnfangelsen, reduseres risikoen for nevralrørsdefekter.

Medisinsk fødselsregister ved Folkehelseinstituttet har regnet ut at andelen med ryggmargsbrokk ville vært halvert om kvinnene var flinkere til å ta folat også før de ble gravide. Norske kvinner har blitt anbefalt ekstra folat i perioden før graviditet, og i de første to til tre månedene i svangerskapet, helt siden 1998.

Folat bra for språkutvikling

I 1999 var det bare 5 prosent som fulgte anbefalingen. I 2007 tok 26 prosent folat som anbefalt. Siden da har andelen ligget stabilt på 27 prosent. Kvinner over 30 år er best på å følge anbefalingen; 30 prosent av disse tar folat også før de er gravide.

67 prosent av alle gravide tar folat når de vet de er gravide.

 

Men hvorfor må man ta tilskudd?
Folat er et B-vitamin som finnes i grønnsaker som brokkoli og spinat, og i sitrusfrukter, bønner og grove kornprodukter. Anbefalt daglig inntak for kvinner er 0,4 milligram. Resultater fra Den norske mor og barn-undersøkelsen viser at gravide får i seg under 0,3 mg fra kostholdet.  

Kvinner som planlegger graviditet, anbefales å ta et daglig folattilskudd som inneholder hele dagsdosen på 0,4 milligram. Kvinnen skal fortsette med tilskuddet i svangerskapets tre første måneder.

Har en kvinne hatt en graviditet der det ble påvist nevralrørsdefekt hos barnet, anbefales det å ta tidobbel dose, men alltid i samråd med lege.

Gravid uke for uke

Er du klar for å bli gravid?

Skal vi fortelle at vi prøver

 

 

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelAdrian ble født i uke 23: Krevde å bli satset på
Neste artikkelSå stor er sjansen for at barnet overlever fødsel i uke 23
DEL