"Jeg har silikon i puppene og er redd de ikke virker. Kan jeg amme likevel?", spør en bekymret tvillinggravid Babyverdens jordmor, Ragna.

Sist oppdatert: 13. desember 2011

Spørsmål:

Hei!

Jeg er gravid med tvillinger i uke 28. Jeg lurer litt på når man kan forvente at brystene forandrer seg. Jeg er redd de ikke «virker». Jeg har 300 gram med silikon i hvert bryst. Jeg har ingen nedsatt følelse annet enn akkurat rundt arret som ligger under brystet. Jeg syns ikke mine bryster har hverken vokst eller forandret seg noe særlig ennå. Brystvortene har vært ømme i perioder og brystene var litt ømme til og begynne med i svangerskapet. Jeg vil veldig gjerne amme de små.

Svar:

Hei, og gratulerer med tvillinger på vei 🙂

Det allerbeste utgangspunktet har du allerede fordi du veldig gjerne vil amme dine babyer – så det er kjempebra!

Jeg tenker at det du må ha fokus på, er å gjøre det beste ut av situasjonen. Mange kvinner med silikoninnlegg ammer helt ukomplisert. Og vi vet at kvinner som er brystreduserte vanligvis har større utfordringer enn kvinner for har forstørret brystene.

Det beste du kan gjøre er å gi ammingen en optimal start. Det betyr at du har babyene dine  mye hos deg og har mye god hudkontakt med dem. De skal få lov til å suge titt og ofte så brystene dine stimuleres godt. Bryster med silikon har av og til litt mindre «lager-kapasitet» men det kan man kompensere med med hyppig amming.

Til slutt en liten ting vi alltid er obs på med kvinner som har silikoninnlegg: Nemlig grunnen til at kvinnen har gjort det! Det finnes noen VELDIG få kvinner som har litt lite kjertlevev i brystene. De har en gankse typisk «tube»-form på brystene. Disse kvinner kan ha problemer med å produsere nok melk selv om de gjør alt rett.

Det finnes en god hjemmeside som kan være til stor nytte: http://www.ammehjelpen.no/!!!

Men som sagt handler det om å komme godt i gang og så gjøre det beste av situasjonen 🙂

Masse lykke til videre.

Vennlig hilsen jordmor Ragna

Les alt om amming

Les alt om tvillinger

Send inn ditt spørsmål til jordmødrene

Hva synes du om artikkelen?