JulSlik oppfatter små barn julen

Slik oppfatter små barn julen

Koser du deg i julen, er sjansene store for at barnet gjør det også. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Jenny Palm 7603
Vi pleier å si at julen er barnas høytid. Men hvordan oppfatter egentlig barna julen? Svaret er enkelt: Små barn tolker julen slik foreldrene gjør.

 – Dersom mamma og pappa er avslappede og glade, oppfatter barna julen som koselig. Men det gjelder også hvis det motsatte er tilfelle, sier barnepsykolog Eva Tedgård.

De aller fleste av oss vil at julen skal være koselig. Særlig for barna. Vi kjøper mengder av julegaver, trær skal pyntes, julekonfekt og kaker lages i lange baner – alt for barnas skyld. Men spørsmålet er hvordan barna setter pris på, eller i det hele tatt får det med seg?

Tar tid å forstå jul
Det tar tid, faktisk helt opp til skolealder, før barnet fullt og helt forstår konseptet med jul, det religiøse innslaget, hvorfor vi feirer med mer. Og de aller minste forstår ikke hvorfor det plutselig ligger en stor haug med pakker under juletreet.

– Først når barnet er i treårsalderen kan de forstå at de får gaver, men før den tid er det gjerne papiret og julebåndene som er morsomst, sier Eva Tedgård og ler.

Hvem har ikke vært med på en julaften der barna er livredde for nissen og ikke tør å ta imot en pakke? Så hvis de ikke forstår hverken Jesus, nissen eller gavene, hva skal da til for at det skal bli «en vellykket jul» for de minste barna?

Viktig hvordan foreldre oppfører seg
– Det finnes selvsagt ingen objektiv sannhet her. Det handler ikke om hvem som får mest gaver, hvem som har det fineste juletreet eller hvem som har laget flest kakesorter. Det eneste som er viktig for barna er hvordan mamma og pappa har det. Barnet er helt og holdent prisgitt foreldrenes tolkning av julen, sier hun.

I Eva Tedgårds jobb som barnepsykolog møter hun alle slags mennesker.

– Jeg møter familier som knapt har råd til noe i julen fordi de ha så dårlig økonomi. Men dersom foreldrene kan heise på skuldrene og si «Ah, det er ikke det som betyr noe. Vi lager egne gaver og har det koselig, likevel», kommer barna til å få en herlig jul likevel.

Hva skal julen inneholde?
Alt er avhengig av hvordan de voksne «serverer» julen for barna. Å lokke med gode lukter, lage ny spennende mat, gi et varmt smil, å gjøre morsomme ting sammen – det er slike ting barn setter pris på. Og vil man nå selv de minste barna, finnes det et triks som ser ut til å gå hjem hos alle: sang.

– Jeg jobber på en spedbarnsavdeling, og når vi synger ser vi virkelig hvordan selv de minste stopper opp og hører etter. Å synge sammen er en riktig kilde til glede.

Så skal man skape en virkelig fredfull jul, er det bedre å senke kravene og forventningene, og sette seg ned og synge i stedet?

– Ha, ha, ja, det kan man absolutt si!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: