Rurik

Rurik

Rurik

Rurik er foreløpig brukt av færre enn fire personer i Norge. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 477 Sist oppdatert 27.11.19
Rurik har opphav fra det eldre felles germanske språket i Nord-Europa som fantes før gammelnorsk og andre nord-europeiske språk skilte seg ut. Rurik består av to deler, som betyr berømt og mektig. Varianter av Rurik ble brukt i Skandinavia, Russland og Tyskland i middelalderen, ofte som Rørik i Skandinavia. Formen Rurik kom i bruk i Russland bygd på navnebruken med Rørik hos de skandinaviske vikingene. I dag blir Rurik, i formen Rúrik, særlig brukt på Island.

Så populært er Rurik:

4 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Rurik i Norge og andre land:

I Norge har formen mye vært Rørek, både rundt år 1000 og på nytt i Bergens-området fra 1500- til 1800-tallet. Det siste er ny innføring fra tysk. Både Rørek og Rurik er det færre enn 4 gutter/menn som har i Norge ved inngangen til 2019.

På Island kom formen Rúrik i bruk fra rundt år 1900, inspirert av figuren Rúrik i boka «Valdimar munkur» (opphavlig: «The Gunmaker of Moscow or Valdimar, the Monk») av den amerikanske forfatteren Sylvanus Cobb, utgitt på islandsk i 1894.

Ved inngangen til 2017 var det på Island 33 gutter/menn som het Rúrik som første eller eneste fornnavn, og 5 som andre fornavn. Bruken har økt raskt på Island på 2000-tallet, og Rúrik var på delt 32. plass for gutter født i 2016, for første eller eneste fornavn. Det fleste barn med navnet ble født i 2016 og noen få år før dette.

Derfor fungerer Rurik godt nå:

Dersom Rurik blir brukt i Norge på 2000-taller, er det sannsynligvis helst i familier med islandsk bakgrunn. Ellers kan foreldre være inspirert av bruken på Island.

Rurik ender på -rik og -ik som er godt likt i navn på 2000-tallet, slik som i Didrik, Eirik, Erik, Emrik, Fredrik, Henrik og Ulrik.

Varianter av Rurik:

Roderich, Rørek, Rørik

Slik uttales Rurik

RO-rik, på islandsk

RUU-rik, på norsk

Navn i samme sjanger som Rurik

Ajnur, Asgerdur, Audhild, Birgir, Brynjolfur, Dagur, Eigir, Fridhild, Gerdhild, Gunnlaugur, Heimir, Hrolfur, Ingolfur, Junhild, Jørghild, Leifur, Matthildur, Olavur, Petur, Rogeir, Røgnvaldur, Røskva, Signhild, Solhild, Sverrir, Sæmundur, Thorir, Thuridur, Unnur, Valmir, Venhild, Vilhjalmur, Vårhild, Ægir

Du kjenner Rurik fra:

Fotballspiller Rúrik Gíslason

Relaterte lister:

Navn som ender på konsonant
Navn som slutter på -rik
Navn uten æ, ø og å
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler om navn: