NavnNavnetipsMindre kristne - men velger bibelnavn

Mindre kristne – men velger bibelnavn

Mange velger bibelske navn til barna, men døper dem ikke. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 1499 Sist oppdatert 09.03.18
Stadig færre døper barna sine. Likevel velger 1 av 5 å gi sønnene sine bibelske navn. Hvorfor er det sånn?

I 2017 var Jakob det mest populære guttenavnet. Andre bibelnavn i topp 10 er Filip, Noah, Elias og Isak.

I 1941 fikk 1,5 prosent av nyfødte gutter bibelske navn. I toppåret 2006 fikk 22,5 prosent av guttene bibelnavn. I 2017 var tallet 21 prosent. Vi vet at navn ofte går i drøye 100-års sykluser, så da er det verdt å merke seg at 10 prosent av guttene født i 1880 fikk bibelnavn.

Mindre kristne

Bibeltrenden skyldes ifølge Statistisk sentralbyrå ikke at vi er blitt mer kristne. Selv om andelen som velger kristne guttenavn til barna sine holder seg ganske stabil, er andelen som døper barna sine i fritt fall. I tiåret fra 2006 til 2016 sank andelen døpte nyfødte fra 73,9 til 55,3 prosent.

– Bibelen er en viktig del av vår kulturarv. Den siste tiden har navn fra Bibelen fått en stadig større plass, men det er altså ingenting som tyder på at dette har noe med religiøs vekkelse å gjøre. Mye av årsaken er trolig at mange gamle navn av denne typen nå rett og slett er modne for en renessanse, forklarer  seniorrådgiver Jørgen Ouren, som har ansvar for navnestatistikken i SSB.

Aner ikke at det er bibelnavn

Mange av navnene som er populære nå finner vi i Bibelen, men det finnes også mange navn som er laget av bibelnavn. Du ville kanskje ikke tenkt på Jon, Pål og Han som bibelnavn? Men Jon og Hans kommer fra Johannes, og Pål fra Paulus. Tar man med navnene som er avledet av bibelnavn, fikk 1 av 3 gutter født i 2017 bibelnavn. Men det er ikke de avledede navnene som utgjør den store forskjellen.

– Det er nok heller de mer eksotiske navnene som Jakob, Lukas, Elias, Isak og Noah som gjør at vi kan snakke om en bibelsk navnebølge, forklarer Ouren.

At Bibelen blir brukt til navneinspirasjon kan godt hende, men det er ikke det vanlige. Det mener Ouren man blant annet kan se på navnene som brukes i den norske Bibelen nå. For i 1978 ble en rekke navn i Bibelen endret. Blant annet ble Jonas til Jona, Elias til Elia og Tobias til Tobia. Men det er den gamle varianten som er populære navn i dag.


Velger ikke bibelnavn til jentene

Mens en stor andel gutter får bibelnavn, gjelder ikke den samme trenden for jenter. Unntak kan være Sara, Maja, Anna, Anne, Maria og Marie. Men det spørs om folk flest assosierer andre enn Maria og Sara med Bibelen.

Tips til bibelnavn

Nylig spurte vi navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen hvilke bibelske navn han foreslår at foreldre kan velge nå. Han foreslo Aron, Samuel, Samson, Abel, Enok, Silas og Adam for gutter, og Rakel, Tabita, Marta, Ester, Lydia, Debora, Neomi, Magdalena, Miriam/Mirjam, Eva og Jemima for jenter.

Over 100 bibelske navnetips finner du her: Bibelske navn.

Kilde: Statistik sentralbyrå

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: