Jørun er både gutte- og jentenavn. Det er variant av guttenavnet Jørund og jentenavnet Jorunn. Jørund er et gammelt nordisk navn. Det er satt sammen av to deler som betyr strid/kamp, og vinner/seierherre. Jorunn er et nordisk jentenavn fra middelalderen. Navnet er satt sammen av to deler som betyr villsvin og elsket/kjær. Villsvin kan her være villsvinskinn brukt som hjelm.

Sist oppdatert: 23. april 2021

Så populært er Jørun:

5 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Jørun i Norge og andre land:

For guttenavnet Jørund og jentenavnet Jorunn ble flere varianter mye brukt fra rundt 1300-/1400-tallet og til 1800-tallet. I 1910-folketellingen var det 10 menn ført inn som Jørun og 92 Jørund, og for kvinner var det 21 Jørun og 43 Jørund. Fram til tidlig på 1900-tallet kan vi regne med at skrivemåter med og uten -d ble brukt om hverandre for samme personer.

Guttenavnet Jørund, med -d, kom igjen noe i bruk i 1970- og 1980-årene, og Jørun kom svært lite i bruk for jenter.

Den 01.01.2021 var det 5 gutter/menn med Jørun som første eller eneste fornavn, og 508 Jørund. For jenter/kvinner var disse navneformene ikke lenger i bruk, eller i alle fall brukt for under 4.

Derfor fungerer Jørun godt nå:

Jørun blir brukt for gutter særlig på grunn tradisjon og nordisk opphav for Jørund. For jenter kan det bli brukt på grunn av gammel tradisjon for formen Jørun. Jørun har bare stemte lyder, som også er godt likt.

For gutter har Jørund, med -d, vært litt brukt på 2000-tallet, mens jentenavnet har vært lite eller ikke i bruk for barn.

Varianter av Jørun:

Jarund, Jerund, Joran, Jorand, Jorun, Jorunn, Jorånn, Jørand, Jørund

Slik uttales Jørun

JØØR-unn

JØØR-onn, eldre uttale for både gutte- og jentenavnet

Navn i samme sjanger som Jørun

Aasveig, Agnor, Bjørgvin, Bjørunn, Dagrund, Edbjørn, Eibjørg, Gjertrude, Gjerulf, Gjøri, Halbjørg, Heidun, Herulv, Idrun, Ingibjørg, Jertrud, Junni, Jørulf, Lindbjørg, Lune, Mildrun, Oddgun, Olrun, Sigunn, Støre, Størk, Sveinbjørn, Temine, Unnar, Vilbjørg, Vilgun, Åsmunn

Du kjenner Jørun fra:

Bassist Jørun Bøgeberg, politiker Jørun Adeleid Drevland

Jentevariant(er) av Jørun:

Gjøran, Joran, Joren, Jorin, Joron, Jorun, Jorunn, Jorunna, Jorån, Jorånn, Jøran, Jøron, Jørun, Jørån

Relaterte lister:

Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Søk andre navn

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelVåril
Neste artikkelHalbjørg
DEL