Støre

Støre

Støre

Mange vil nok forbinde navnet Støre med politikeren Jonas Gahr Støre, som har navnet som etternavn. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 436 Sist oppdatert 28.03.22
Støre som fornavn har uklart opphav. Mest sannsynlig er det en variant av guttenavnet Stør, som har opphav fra det gamle nordiske guttenavnet Styr. Det betyr oppstyr og strid, og vi kjenner det i ordet styr med slike betydninger. Fornavnet Støre kan kanskje også ha blitt til fra andre navn som ligner, slik som Størk og Sture. Bruken av Støre som fornavn har neppe kommet fra etternavnet. Støre er mest kjent som etternavn. Det kommer fra et gårdsnavn i Levanger. Navnet er satt sammen av to deler, som i vår tid står igjen som Stør og -e. Betydningen av Stør i gårdsnavnet er ikke sikker. Det blir helst forklart som staur, som vil si en stang (ofte brukt for inngjerding). Gården kan ha fått navnet fordi en fjellknaus der ligner en staur. Den siste delen av navnet (-e) har opphav i det gammelnorske vin, som betyr eng og gård.

Så populært er Støre:

5 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Støre i Norge og andre land:

Guttenavnene Styr og Stør er kjent i Norge siden middelalderen. Støre er kjent for noen få menn på 1800-tallet og senere.

Den 01.01.2022 var det 5 gutter/menn med Støre som første eller eneste fornavn. Samtidig het 193 Støre som etternavn.

Derfor fungerer Støre godt nå:

Støre kan bli brukt fordi det har litt tradisjon og nordisk opphav. Selv om Støre er mest kjent som etternavn, vil det mest sannsynlig også bli godkjent for barn i dag fordi det har vært og er i bruk som fornavn.

Varianter av Støre:

Stør

Slik uttales Støre

STØØ-re

Navn i samme sjanger som Støre

Allette, Augustine, Biørn, Bjørgny, Bjørunn, Bottolf, Børe, Elbjørn, Gjest, Gjøri, Gregard, Gustaaf, Gørhild, Hreidar, Ingibjørg, Jørulf, Jørun, Kjellfred, Lorentse, Steiner, Steinn, Stin, Stjerne, Styrkår, Størk, Sølver, Taline, Torsteinn, Torøy, Tøri, Valfred, Øli, Øven, Øyonn

Du kjenner Støre fra:

Politiker Jonas Gahr Støre

Relaterte lister:

Nordiske navn
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: