Gunther

Gunther

Gunther

Gunther/Günther er et tysk navn.
Av Babyverden 118 Sist oppdatert 27.03.23
Gunther er norsk stavemåte for det tyske Günther. Delene har samme opphav som Gunnar og Gunder i nordiske navn. Det vil si at Gunt er kamp, og at -her kommer fra tysk -her, som vil si hær, hærfører og kriger (soldat). Gunther er også etternavn. Det er fordi fornavn uten ending ble noe tatt i bruk som etternavn på tysk for noen hundre år siden. Det tilsvarer sen-navn på norsk, som Gunnarsen og Gundersen.

Så populært er Gunther:

21 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Gunther i Norge og andre land:

Gunther og Gunter, uten prikker over u-en, er kjent i Norge siden 1700-tallet, og kanskje også før. I 1801-folketellingen var det 1 Gunther. I 1920 var det 15 til sammen for Gunter og Gunther. Stavemåtene med t og th kan ha blitt brukt for samme personer fram til tidlig på 1900-tallet.

Den 01.01.2023 var det 21 gutter/menn med Gunther som første eller eneste fornavn i Norge, og 22 Gunter. På samme tid hadde 9 Gunter som etternavn.

Derfor fungerer Gunther godt nå:

Gunther kan bli brukt som norsk skrivemåte med bakgrunn i tysk Günther. Navnet slutter på -er, som er mye brukt på blant annet norsk og tysk.

Varianter av Gunther:

Gonnar, Gunder, Gunnar, Gunter, Gunther, Gynter, Gynther

Slik uttales Gunther

GUNN-ter

GYNN-ter

Navn i samme sjanger som Gunther

Annalena, Barbel, Barnabas, Benno, Christoph, Dietrich, Dita, Eckhard, Geirid, Gerlinde, Gernot, Gero, Gunnleiv, Hagen, Hartmut, Heide, Ing, Jurgen, Liane, Liesel, Lotti, Lutz, Luzia, Maike, Maribeth, Mitchell, Othelia, Saskia, Siegfried, Sieglinde, Silvester, Theresia

Du kjenner Gunther fra:

Sanger Günther (Mats Söderlund), bryter Gunther (Walter Hahn), filosof Günther Anders, amerikansk fotballtrener Gunther Cunningham, operasanger Gunther Emmerlich, forfattere Gunther Holtorf og Gunther Eggeler, kunstnere Gunther Gerzso og Günther Förg

Jentevariant(er) av Gunther:

Guntera, Guntherine

Relaterte lister:

Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Tyske navn
Underdogs navn som brukes lite nå

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: