Åsel

Åsel

Åsel

Åsel passer godt nå som mange ønsker korte navn.
Av Babyverden 139 Sist oppdatert 12.09.22
Åsel og Åsil er former av Åshild. Åshild er et gammelt nordisk navn. Delen Ås- er ordet for gud i gammel nordisk gudelære. Delen -hild betyr kamp og strid.

Så populært er Åsel:

4 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Åsel i Norge og andre land:

Varianter av Åshild er kjent i Norge på 900-tallet, og etter det litt fra 1300-tallet. Navnet var særlig i bruk i deler av landet fra 1600- til 1800-tallet, blant annet mye i formene Aasel (= Åsel) og Aasil. Bruken gikk ned fra andre halvdelen av 1800-tallet. I 1801-folketellingen var det 84 Aasel, 110 i 1865 og 49 i 1910. Formen Aasil var omtrent halvparten så mye brukt som Aasel (Åsel) på de samme tidene i skrift. Fram til tidlig på 1900-tallet kan disse og andre former ha blitt brukt om hverandre for samme personer.

Formen Åshild tok over i store deler av landet fra 1920- til 1980-tallet, unntatt mye av Østlandet, der former av navnet da var lite brukt. Åshild hadde en topp sent på 1940-tallet.

Den 01.01.2022 var det 4 jenter/kvinner med Åsel som første eller eneste fornavn, 10 Åsil og 2956 Åshild i Norge.

Derfor fungerer Åsel godt nå:

Åsel vil trolig helst bli brukt fordi det er et navn med nordisk bakgrunn og har gammel tradisjon i flere former lokalt mange steder i Norge. Navnet har den godt likte stemte konsonanten l.

Varianter av Åsel:

Aasel, Åseline, Åshild, Åshilde, Åshill, Åsil

Slik uttales Åsel

ÅÅS-el

Navn i samme sjanger som Åsel

Asel, Edelmira, Ejler, Elnara, Erind, Eysteinn, Far, Fauna, Fryda, Geirmunn, Gol, Guldbrand, Gøta, Hariette, Hedinn, Herry, Hinrich, Huldeborg, Ilena, Ingelina, Ingwill, Isselin, Ivara, Janken, Jensen, Ådel, Åselill, Åselin, Åseline, Åselinn, Åshill, Åsleik, Åsmunn, Åsny, Åsrun, Åvald, Åvar

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som begynner på en vokal
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Nordiske navn
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: