Floyd

Floyd

Floyd

Mange vil nok forbinde navnet Floyd med drapet på George Floyd i USA som var med på å starte protester rundt "Black lives matter"-bevegelsen. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 340 Sist oppdatert 24.08.21
Floyd er både etternavn og fornavn for gutter. Det har blitt til som engelsk variant av Lloyd. Lloyd er et walisisk etternavn også tatt i bruk som fornavn på walisisk og i andre land. Etternavnet Lloyd er opphavlig et kallenavn laget av et walisisk ord som betyr grå, og har blitt brukt om folk som har vært grå på en eller annen måte, som grått hår eller gråkledd. LLoyd har blitt til Floyd av to grunner. Skrivemåten med to l-er var fremmed på engelsk. Og Fl ble en måte å gjengi at uttalen av dobbel l på walisisk ikke er vanlig l, men en ustemt l, noe som kan ligne uttale av hl.

Så populært er Floyd:

17 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Floyd i Norge og andre land:

I Norge har Floyd vært litt brukt siden tidlig på 1900-tallet. Navneloven fra 1923 forbød bruk av etternavn som fornavn, blant dem Floyd (som står i forbudsliste fra 1950). Etternavn med fornavnstradisjon ble godtatt fra rundt år 2000, slik at navnet kan brukes nå.

Den 01.01.2021 var det 17 gutter/menn med Floyd som første eller eneste fornavn, 133 Lloyd og 78 Loyd. Under 4 eller ingen hadde da Floyd som etternavn i Norge.

I USA var Floyd i topp 1000 for gutter fra 1900 til 1998, men har vært ute av listen siden. I tidsrommet 1900 til 1939 var navnet i topp 100, med 46. plass i 1901 og 1903 som beste plassering.

Derfor fungerer Floyd godt nå:

Floyd blir trolig noe brukt etter inspirasjon gjennom mediene, men også litt blant innvandrede. Navnet har blant annet den godt likte konsonanten l. Navnet er foreløpig lite eller ikke brukt til barn på 2000-tallet i Norge.

Varianter av Floyd:

Lloyd, Loyd

Slik uttales Floyd

FLÅID, på engelsk, og kan brukes på norsk

FLÅJD, på norsk

Navn i samme sjanger som Floyd

Adrienne, Aldrin, Alwin, Baby, Bert, Chad, Colette, Collins, Dane, Diamond, Eireen, Florianna, Francis, Gilles, Girlie, Jackie, Jodi, Joelle, Joni, July, Katerine, Keyla, Keziah, Kyla, Lex, Lorian, Loyd, Lucille, Orla, Pinky, Rey, Rhoda, Tiara, Trim, Tyrone

Du kjenner Floyd fra:

Boksere Floyd Patterson, Floyd Mayweather og Floyd Mayweather Sr., syklist Floyd Landis, pianist Floyd Cramer, oppdager Floyd Collins, kokk Keith Floyd, animatør Floyd Norman

Relaterte lister:

Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som ender på konsonant
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Underdogs navn som brukes lite nå

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: