Anvor

Anvor

Anvor

Navnet Anvor kan brukes til både jenter og gutter. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 176 Sist oppdatert 20.09.21
Anvor er navn for begge kjønn, men med ulike betydninger. For jenter ble Anvor og Annvor laget rundt år 1900. Delen An- og Ann- kan være hentet fra Ane-, Anne og Anna, eller fra An- og Ann- som finnes i gamle nordiske navn som Anlaug/Annlaug og Anbjørg/Annbjørg. Anna er et hebraisk navn som betyr nåde (Guds tilgivelse av synd). Det finnes i et tillegg til Bibelen (apokryfiske bøker). Delen An-/Ann- i gamle nordiske navn kommer fra det opphavlige Arn- som betyr ørn. Delen vor betyr forsiktig eller beskytter, og fins i ordet var (forsiktig) i moderne norsk. For gutter kan kanskje Anvor og Annvor har opphav et eldre Arnvard. Der kommer også Arn- fra ørn, og vard betyr betyr vokter, som vil si en som holder vakt og beskytter. Eller guttenavnet Anvor kan være laget av An-/Ann- på samme måter som for jentenavnet, og -vor kan være hentet fra guttenavn som Halvor, som også har opphav i -vard.

Så populært er Anvor:

40 jenter og 0 gutter har dette navnet.

Bruk av navnet Anvor i Norge og andre land:

For jenter er skrivemåtene Anvor og Anvord brukt fra år 1900, og Annvor fra 1919. For gutter er Annvor kjent fra 1880-årene, Anvor fra 1860 og Anvord fra rundt år 1800.

I Sverige var Annvor brukt for en mann på 1400-tallet.

I Norge var det den 01.01.2021 39 jenter/kvinner med Anvor som første eller eneste fornavn, og 55 Annvor. Det var da under 4 eller ingen gutter/menn med disse navnene.

Derfor fungerer Anvor godt nå:

Anvor kan bli brukt fordi det har ledd som er kjent i nordiske navn fra middelalderen. Dessuten blir navn som ble brukt tidlig på 1900-tallet tatt i bruk på nytt ut over 2000-tallet. Da kan det også passe å ta i bruk Anvor. Anvor har bare stemte lyder, blant annet de mye brukte konsonantene n og r.

Varianter av Anvor:

Annvor, Anvor, Anvord

Slik uttales Anvor

ANN-vår

ANN-vor

Navn i samme sjanger som Anvor

Anved, Arni, Arnvor, Betine, Bjørgulf, Bryndis, Eirinn, Emili, Eyvor, Falkvord, Hakon, Heli, Herulf, Hervor, Hillborg, Horst, Ingvor, Magnvor, Majvor, Malfrid, Margarete, Mayvor, Norhild, Olvar, Solaug, Steivor, Stål, Theodine, Thorun, Tias, Tonette, Vorin, Yrjan, Åsulv

Guttevariant(er) av Anvor:

Annvor, Anvor, Anvord, Arnvard

Relaterte lister:

Navn som begynner på en vokal
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: