Fra 24 uker og 0 dager til 24 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 650 g
CRL: 21 cm
Full lengde: 29 cm

Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

Sist oppdatert: 31. mars 2009

Om barnet: Hva hører babyen?

I begynnelsen av denne uken er fosteret 22 uker gammelt. Det begynner å fylle plassen i livmoren, og du kjenner bevegelsene stadig tydeligere.

Balanse­organet er på plass i øret, og nå fortsetter ørets strukturer å hardnes og modnes. Dermed kan fosteret holde balansen bedre enn tidligere. I motsetning til hva mange tror, er det ikke stille i livmoren. Fosteret kan høre fordøyelseslydene og lyden fra hovedpulsåren, som ligger like bak livmoren. Vi vet derimot ikke hvor mye av lydene som oppfattes. Husk at fosteret er omgitt av fostervann og det har fostervann i øregangene. Tenk hva du selv hører når du dukker i svømmebassenget.

Respirasjonssystemene utvikles for å kunne puste luft, men lungene overfører ikke oksygen til blodet eller kvitter seg med karbondioksid ennå. Dette skjer gjennom morkaken, via navlesnoren.

Til foreldrene: Vondt i ryggen?

24 uker gravidNå som magen begynner å bli stor, og tyngdepunktet forskyves framover, vil mange gravide lene seg bakover for å oppveie tyngden av magen. Prøv å tenker over hvilke bevegelser og kroppsstillinger som gjør deg godt eller gjør deg sliten. Tenk også over hvordan du bruker kroppen din når du arbeider. Synes du det er vanskelig? Kanskje kan du få faglige råd av en fysioterapeut?

Føler du deg frisk og i god form, eller har du mange svangerskapsplager? Det er mye du kan gjøre for å gjøre ventetiden så god som mulig. Prøv uansett å holde deg i aktivitet, ikke minst sosialt. Gå gjerne en tur sammen med partneren hver dag – det gir også god mulighet til å snakke sammen om tiden framover.

I disse dager når dere en ny milepæl. Skulle babyen bli født nå, ville den ha muligheter for overleve med intensiv behandling. Sjansene for at alt skal gå bra øker for hver dag, uke og måned som går, så det aller beste er naturligvis at babyen blir inne i magen lenge ennå.

Hva synes du om artikkelen?  
DEL