I gamle dager ble det hevdet at kvinner mistet en tann for hvert barn de fikk. Heldigvis er dette kun en myte, og tennene behøver ikke å påvirkes av svangerskapet om du er nøye med tannhygienen.

Sist oppdatert: 28. januar 2005

Kosthold
Det er viktig å spise sunt i svangerskapet. Både du og barnet trenger næring, og barnet i magen er prisgitt maten du spiser. Sørg derfor for å få i deg nok vitaminer og mineraler. Husk at et sunt kosthold styrker dine tenner, men også barnets tenner som utvikles i svangerskapet.

Forsøk å unngå småspising. Ved kvalme og andre ubehag kan dette være den beste måten å få i seg mat på, men da må du være ekstra påpasselig med god munnhygiene. Stadig matinntak utsetter tennene for syreangrep som det gjerne tar timer før er over. Hvis det da kommer et nytt syreangrep får tennene liten tid til å bygge opp motstand mot slike angrep og tennene er mer utsatt for etsing og hull.

Tannkjøttet
Økte nivåer av hormonene østrogen og progesteron kan føre til økt plakkdannelse på tennene. Vær nøye med tannpussen slik at du får bort dette belegget. Plakk kan det føre til at tannkjøttet blir rødt, ømt og lettere blør. De fleste gravide opplever tendenser til dette, særlig ved omtrent halvgått svangerskap. Har du allerede problemer med plakk og tannkjøttet ditt, blir det ofte verre i svangerskapet.

I svangerskapet er du ekstra utsatt for tannkjøttbetennelse fordi det hovne blodfylte tannkjøttet lett blør og dermed gir bakterier en vei inn. Gå derfor regelmessig til tannlegen.

Tannpuss
Du bør være ekstra påpasselig med munnhygienen og tannpussen i svangerskapet. Helst skal tennene pusses etter hvert måltid for å holde tennene så sunne som mulig, men et minimum er tannpuss morgen og kveld. Bruk fluortannkrem. Bruk alltid tanntråd!

Munnhygiene ved oppkast
Mange gravide plages med kvalme og en del kaster også opp. Ofte pusser man tennene etter å ha kastet opp for å rense munnen og få en god smak. Magesyre virker imidlertid etsende på tennene, og i tiden etter å ha kastet opp er tennene ekstra sårbare. Tannpuss er derfor ikke å anbefale. Det beste er å skylle munnen godt med vann og så bruke fluor-holdig munnvann.

Hos tannlegen
Du skal fremdeles gå til tannlegen i svangerskapet. De fleste behandlingene kan gjøres i svangerskapet, men kan du vente til etterpå er ofte det lurest. Hull og tannkjøttbetennelse skal imidlertid ikke utsettes.

Som en hovedregel skal gravide unngå å ta røntgen. Noen ganger er det likevel nødvendig, men det er viktig at du sier ifra til tannlegen at du er gravid. Tannlegen skal vite hva som er trygt for gravide med hensyn til både røntgen og bedøvelse.

Tidligere hadde gravide rett på gratis tannlegesjekk, men denne ordningen gjelder ikke lenger.

Ta vare på tennene dine:

  • Puss tennene med fluorholdig tannkrem minst to ganger til dagen.
  • Bruk tanntråd minst en gang til dagen.
  • Skyll munnen med fluorholdig munnvann.
  • Gå til tannlegen også i svangerskapet.

Kilder:

  • Helsenett 
  • American Dental Association
  • Army Medicine
  • Parents Place

 

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelSelvstendighet og grenser – det vanskelige dilemmaet
Neste artikkelSulla meg litt . . .
DEL