GravidSvangerskapsplagerUrinveisinfeksjon i graviditeten

Urinveisinfeksjon i graviditeten

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Malin Sofie Leirvik 21660
Urinveisinfeksjon er mer vanlig hos gravide enn ellers i befolkningen. Er symptomene annerledes, trenger man behandling og kan det være skadelig for babyen i magen?

Rundt 10-15 prosent av alle gravide får en eller flere urinveisinfeksjoner i graviditeten. Forandringer i kroppen og hormonnivåene gjør gravide mer utsatt for å få urinveisinfeksjon. Når livmoren vokser og presser på urinlederne, blir lukkemuskelen slappere – noe som øker risikoen for urinveisinfeksjon.

Forskjell mellom gravid og ikke-gravid
Vanligvis kan du drikke rikelig med vann og bli kvitt problemet. Slik er det ikke når du er gravid. Risikoen for å få urinveisinfeksjon når du er gravid øker, og behandlingstiden er også lenger. Hos gravide er behandlingstiden syv dager, mot én til tre dager hos ikke-gravide.

– Urinveisinfeksjon er en svært vanlig infeksjon å ha i slutten av svangerskapet. Da bør du behandle infeksjonen så fort du merker symptomer. Bakteriene ved urinveisinfeksjon kan gå over til barnet, noe som ikke er heldig, sier jordmor Annett Hegén Michelsen.

Hvordan sjekke deg for urinveisinfeksjon?
De vanligste symptomene på urinveisinfeksjon er svie når du tisser, at du tisser oftere og at du føler du må tisse ofte. Hos gravide når ofte infeksjonen de øvre urinveiene dersom den ikke behandles i tide. Dette kalles nyrebekkenbetennelse.

Opptil fem prosent av alle gravide vil ikke merke symptomer på urinveisinfeksjon (asymptomatisk bakteriuri). Det er én av grunnene til at urinen blir sjekket på hver svangerskapskontroll. Dersom du selv har mistanke om urinveisinfeksjon, kan du kontakte jordmor eller lege for å sjekke om du har bakterier i urinen. Det også mulig å ta en blodprøve for å sjekke om du har urinveisinfeksjon.

Risiko for for tidlig fødsel
I tillegg til at urinveisinfeksjon kan være uheldig for barnet under fødsel grunnet de fremmede bakteriene, kan det også oppstå andre komplikasjoner.

– Urinveisinfeksjon kan i noen tilfeller føre til tidligere fødsel. Urinveisinfeksjonen bør derfor behandles i graviditeten, sier Hegén Michelsen.

Om urinveisinfeksjon i graviditeten:

– Urinen sjekkes ved hver svangerskapskontroll.

– Det er vanlig å ikke ha symptomer på urinveisinfeksjon i graviditeten.

– Urinveisinfeksjon behandles alltid hos gravide, for å unngå nyrebekkenbetennelse.

– Feber ved urinveisinfeksjon kan være tegn på nyrebekkenbetennelse.

– Nyrebekkenbetennelse kan øke risikoen for premature rier.

– Behandlingstiden med medisiner er lenger hos gravide (syv dager) enn hos ikke-gravide (tre dager).

– Du kan trygt ta pivmecillinam mot urinveisinfeksjon i graviditeten. Trimetoprim og nitrofurantoin skal unngås i første trimester.

Kilder: NHI, Legemiddelhåndboka

Kilder:
NHI
Legemiddelhåndboka

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: