GravidSvangerskapsplagerØkt utflod eller soppinfeksjon?

Økt utflod eller soppinfeksjon?

Av Babyverden 4450 Sist oppdatert 20.04.11

Spørsmål:

Hei! Er gravid i uke 30+2, har den siste tiden hatt økt utflod, er ikke merbar lukt eller farge, men er veldig følsom og virker som jeg har såre slimhinner, kan også være ubehag under samleie.. Har lest litt om dette på nettet, og i følge mine symptomer kan det ligne litt på soppinfeksjon?! Kan jeg behandle dette med Canesten? Eller har dere andre tips? Mvh. Tora.

 

Svar:

Hei Tora.

 

Det er ganske mange gravide som opplever å ha økt utflod under hele eller deler av svangerskapet. Som regel er det helt ufarlig hvis det ikke tilkommer andre symptomer.

Du skriver at du føler deg sår og kan få vondt i forbindelse med samleie. Det kan være en del ting som spiller inn her. pH-verdien i skjeden forandres til mindre sur under svangerskapet. Det betyr at sopp og noen typer bakterier trives bedre. Det kan være lurt å unngå såpe i underlivet og lufte deg mest mulig. Sov gjerne uten truser og prøv å unngå truseinnlegg og stringtruser.

Legg merke til hvordan utfloden ser ut. Du skriver at den er farge- og luktløs. Men er den f.eks. grynet, mer som cottage cheeese? Er slimhinnene dine røde, eller klør du? Det er nemlig er ganske typiske tegn på sopp. Om det skulle være det kan du gjerne bruke canesten. Ellers er det enkelt å ta en bakteriologisk undersøkelse hos legen din hvor man kan dyrke og finne ut om det er noe som bør behandles.

Lykke til videre.

Vennlig hilsen jordmor Ragna.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: