Er det greit å bruke avføringsmidler til barn? Hvor lenge? Hvilken type? Helsesøster og fastlege svarer.

Sist oppdatert: 22. mars 2005

Spørsmål:

Guten min på 6 mnd. sliter med hard avføring og vi fekk råd om å prøve duphalac med helsesyster. Men kor mykje og kor ofte kan han få dette? På flaska står det kun dosering for barn frå 3 år. Skal han få det saman med mat eller…?

 

Svar:

Jeg pleier ikke anbefale Duphalac til spedbarn, men har lang erfaring med å anbefale laktulose, så dette blir en ”smak sak”. Laktulose er et middel som trygt kan gis til spedbarn selv om det står en nedre grense på 3 år på pakningen. (ref.Gode råd…når barnet ditt har forstoppelse. Utgitt av Norges Apotekerforening)

Jeg er ganske sikker på at det samme gjelder for Duphalac.

Lactulose anbefales å gi tilsatt i melken. Du kan enten tilsette 3-6 ml i døgnmengden ferdigblandet melk, eller fordele det i 2 og tilsette mengden i melken ved 2 måltider.

Avføringsmiddelet skal gis i forbindelse med mat.

Hilsen Ebba

Spørsmål:

Hei! Min sønn er 4,5 mnd. Han har hele veien slitt med avføringen og har egentlig aldri fått til dette på egen hånd. Han har hele tiden fått morsmelkerstatning. Fram til 3 mnd måtte jeg bøye og tøye annenhver dag for at det skulle bli noe. Vi ble så innlagt på sykehus med Norovirus,etter UL viste det seg også at han da var obstipert(Selv etter fast tømming). Fikk saltvannsklyster og hadde avføring selv i 14 dager før det igjen begynte å stoppe seg. Vi ble henvist barnespesialist som utreder for hvete og vi slutter derfor med Malt.  Litt utslag på hvete,men det har enda ikke normalisert seg,vært uten hvete i 1,5 mnd ihvertfall,om ikke mer. Han trenger nå Duphalac for å ha avføring uten hjelp,men hvor lenge skal dette pågå før jeg må få hjelp til å finne ut noe? Han trenger 7,5 ml morgen og 5 ml kveld,minsker jeg dosen noe stopper det seg. Legen har sagt det vil normalisere seg med annen mat som middag,grøt osv,men har gitt dette ei lita stund nå,ikke noe bedring.  Skulle så gjerne hatt hjelp i forhold til dette.

Svar: 

Hei

Dette er et vanlig problem hos barn som får morsmelkerstatning, og også hos eldre barn som har for mye melk i kostholdet sitt. De små må jo ha melka som hovedernæringskilde frem til 4 mnd hvor en kan starte gradvis opp med grøt og videre annen fast føde. Det er riktig som legen din sier at dette vil bedre seg når han har melk som drikke og ellers spiser vanlig mat for da vil tarmbevegelsen bedres. Et tips er å bruke sviskepure eller sviskesaft som naturlig inneholder C-vitamin og gir løsere avføring , da kan det være du kan redusere bruken av Duphalac.

Hilsen Hanne May

Spørsmål:

Hei Vår datter på 6 mnd har treg avføring og er anbefalt å bruke Laktulose. Hvor lenge er det anbefalt å bruke dette? Siden hennes fødselsvekt var under 2500 gram får hun også jerntilskudd – skal hun fortsette med dette også etter innføring av grøt (som også er tilsatt jern)?

 

Svar:

Laktulose er et naturlig avføringsmiddel som er ufarlig å bruke. Har tidligere skrevet en del om dette i forbindelse med opstipasjon.
Det anbefales å gi jerntilskudd hele første leveår i tillegg til jernberiket grøt. Det er vanlig at fastlegen tar en kontroll av jernlager/blodprosenten ved 1 årsalderen.
Dersom du er i tvil om dette, vil jeg anbefale at du kontakter fastlegen for å evt. ta en tidligere sjekk.
Hilsen Ebba
Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?