GravidSvangerskapsplagerGravid og svimmel

Gravid og svimmel

Svimmel? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Malin Sofie Leirvik 70918
Hodet spinner og det kan være skikkelig ubehagelig. Hvorfor er du svimmel, og hva kan du gjøre for å bli kvitt ubehaget?

Svimmelhet kan være både slitsomt og ubehagelig. Når rommet spinner, og gulvet er taket og taket er gulvet. Samtidig går du med et lite barn i magen. Kanskje du er bekymret for den lille dersom du skulle besvime? Som regel går alt veldig fint, og svimmelhet er en vanlig følelse å kjenne på når du er gravid.

– Det kan være flere årsaker til at du føler deg svimmel i graviditeten. Det kan være mye tyngre å få alt blodet rundt i kroppen i siste perioden du er gravid. Blodet skal også inn til et nytt organ – morkaken. Mange gravide vil ofte føle på svimmelhet. Én årsak er at blodtrykket er lavere hos mange i graviditeten, sier jordmor Annett Hegén Michelsen.

Hun legger til:

– Hormonforandringene kan også gjøre deg svimmel. Det er så mye som skjer i kroppen i denne perioden – da kan du føle deg veldig uvel, sier Hegén Michelsen.

Svimmelhet tidlig i svangerskapet – hva kan være årsaken?
Svangerskapskvalme er ikke sjelden. Noen er mindre rammet, mens andre har ekstrem svangerskapskvalme. Da kan det være vanskelig å få i seg nok væske.

– Nygravide er ofte svimle fordi kvalmen har gjort at du ikke har fått i seg nok væske og mat. Dersom du har for lavt væskenivå eller blodsukker kan du kjenne på svimmelhet, sier Hegén Michelsen.

Selv om det kan være vanskelig å opprettholde væskeinntaket når du er kvalm, er det likevel veldig viktig.

– Prøv å tvinge i deg rikelig med væske, og litt mat hvis du får det til. Da kan du ofte føle deg bedre med tanke på både kvalme og svimmelhet, og du holder blodtrykk og blodsukker oppe. Får du ikke i deg nok væske, er det mulig å få hjelp på sykehuset. Ta kontakt med lege om du er bekymret, sier Hegén Michelsen.

Andre trimester og svimmelhet
I andre trimester av svangerskapet er det ofte en mellomperiode hvor du føler deg i ganske god form og kjenner kanskje ikke på svimmelhet i det hele tatt. Da er som regel kvalmen over, og fosteret har ikke blitt så stort at det trykker noen plass enda.

Vær likevel obs dersom du føler deg svimmel. Kontakt jordmor eller lege om du mistenker svangerskapsforgiftning eller bare føler deg uvel.

Tredje trimester og svimmelhet
Så kommer tredje trimester. Det begynner å bli tyngre å være gravid, og babyen tar mye plass inne i magen. Da kan mange igjen føle på svimmelhet.

– Da trykker babyen på organene inne i kroppen. Spesielt på vena cava – den største venen i kroppen som fører blodet tilbake til hjertet. Vena cava superior syndrom kan derfor være en av årsakene til svimmelhet, og ryggleie kan gjøre at presset blir ekstra stort. Blodet strømmer senere tilbake til hjertet og det kan føre til svimmelhet, sier Hegén Michelsen.

Så hva kan du som svimmel og gravid gjøre for å lindre ubehaget?

– Hvis du merker mye denne svimmelheten, kan det være fint å legge seg ned å slappe av. Ligg på siden slik at du avlaster presset mot venen, sier Hegén Michelsen.

Jeg tror jeg besvimer!
Å føle at du besvimer kan være skremmende. Da kan denne informasjonen fra Hegén Michelsen berolige deg.

– Det er ikke farlig å besvime, hverken for deg eller babyen. Selvfølgelig er det en viss risiko for å skade seg hvis du faller, men det å besvime i seg selv er ikke farlig. Blodet pumper som vanlig i kroppen og du puster fremdeles. Det er kun bevisstheten som forsvinner en liten stund. Hvis du begynner å bli dårlig, bør du sette deg ned og ta en pause, sier Hegén Michelsen.

Er du gravid og har en tendens til å besvime kan det være lurt å ta forholdsregler. Da kan du føle deg tryggere dersom det skulle skje noe.

– Ikke gå på kanten av et fjell, eller på vandretur i en storby hvis du ofte føler deg svimmel og dårlig. Ta med deg noen som kjenner til signalene du sender ut når du føler deg sliten og dårlig, så du kan få hjelpen du trenger om det skulle skje noe. Står du i en trang buss kan du absolutt spørre om du kan få noens sete, sier Hegén Michelsen.

Snakk med helsepersonell
Har du som gravid noen underliggende sykdommer bør du være litt mer obs. Spør gjerne om litt hjelp fra lege eller jordmor slik at du føler deg trygg.

– Dersom du har høyt blodtrykk, diabetes eller andre underliggende sykdommer kan også dét være årsaker til svimmelhet og besvimelse. Kontakt lege om er bekymret eller redd – uansett om du har sykdommer eller ikke. Dra heller en gang for mye enn én gang for lite til legen, sier Hegén Michelsen.

Hun vet godt hva det vil si å ha et nytt menneske voksende i magen.

– Det er rett og slett belastende for mor. Det skjer forandringer i kroppen gjennom hele svangerskapet, men stort sett går alt veldig bra – selv om du kanskje føler deg litt dårlig til tider, avslutter Hegén Michelsen.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: