Sist oppdatert: 20. april 2005

Spørsmål:

Hei! Jeg er i uke 36 og de siste ukene har fingrene mine (bl.a) vært hovne. Nå kjennes det ut som de holder på å «stivne», når jeg våkner om natten klarer jeg nesten ikke knytte nevene og det prikker og verker i hendene hele dagen, ikke bare når det er varmt. Er dette normalt? Var til kontroll i uke 33, da hadde blodtrykket mitt økt til 120/70, har aldri hatt høyere enn 105/, heller ikke i forrige svangerskap og begynner å engste meg litt..

 

Svar:

Det er svært vanlig å høre gravide klage over prikking i hender som også dovner bort eller er vonde, særlig om natten. Dette skyldes at nervene som går til hånden får det litt trangt fordi du hovner opp i svangerskapet. Det ligger et senebånd rundt håndleddet som samler nerver, blodårer og sener som går til hånden. Det danner en tunnel som kalles carpal-tunnelen.
Vi kaller dette et carpal-tunnel syndrom. Det rammer oftest middelalrdende mennekser, og må vanligvis opereres. Gravide derimot, blir bra igjen etter fødsel.
Den kan hjelpe å bruke en støtte for håndleddet, slik at det holdes i den stillingen som gir deg minst plager.
Lykke til med innspurten!
Hilsen Monica.

Spørsmål:

Jeg har i de siste ukene fått svært stive og vonde ledd i fingrene, det gjør rett og slett vondt å bøye dem. Det er verst om morgenen, men kan også komme midt på dagen innimellom. Leddene blir vonde, og de «knekker» når jeg forsøker å bøye dem. Noen fingre får jeg rett og slett ikke til å rette ut heller, de er skikkelig krokete og det gjør også vondt når jeg forsøker å rette dem ut. Har dette noe med svangerskapet å gjøre? Jeg har ikke hatt noe liknende før, så jeg regner jo nesten med det. Hva kan det skyldes? Det er vel ikke leddgikt? På forhånd takk!

 

Svar:

Det er dessverre helt umulig for meg å si deg hva dette kan være, men jeg synes du bør ta kontakt med legen din for å få det sjekket. Av og til debuterer sykdommer i svangerskapet, men med tanke på leddgikt kan det påvises ved en enkel blodprøve.

God bedring! Hilsen Monica.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelSover babyen lenger når den får grøt?
Neste artikkelGravid og svimmel
DEL