GravidSvangerskapsplagerStive og vonde fingerledd og prikking i fingrene

Stive og vonde fingerledd og prikking i fingrene

Av Babyverden 20299 Sist oppdatert 20.04.05

Spørsmål:

Hei! Jeg er i uke 36 og de siste ukene har fingrene mine (bl.a) vært hovne. Nå kjennes det ut som de holder på å «stivne», når jeg våkner om natten klarer jeg nesten ikke knytte nevene og det prikker og verker i hendene hele dagen, ikke bare når det er varmt. Er dette normalt? Var til kontroll i uke 33, da hadde blodtrykket mitt økt til 120/70, har aldri hatt høyere enn 105/, heller ikke i forrige svangerskap og begynner å engste meg litt..

 

Svar:

Det er svært vanlig å høre gravide klage over prikking i hender som også dovner bort eller er vonde, særlig om natten. Dette skyldes at nervene som går til hånden får det litt trangt fordi du hovner opp i svangerskapet. Det ligger et senebånd rundt håndleddet som samler nerver, blodårer og sener som går til hånden. Det danner en tunnel som kalles carpal-tunnelen.
Vi kaller dette et carpal-tunnel syndrom. Det rammer oftest middelalrdende mennekser, og må vanligvis opereres. Gravide derimot, blir bra igjen etter fødsel.
Den kan hjelpe å bruke en støtte for håndleddet, slik at det holdes i den stillingen som gir deg minst plager.
Lykke til med innspurten!
Hilsen Monica.

Spørsmål:

Jeg har i de siste ukene fått svært stive og vonde ledd i fingrene, det gjør rett og slett vondt å bøye dem. Det er verst om morgenen, men kan også komme midt på dagen innimellom. Leddene blir vonde, og de "knekker" når jeg forsøker å bøye dem. Noen fingre får jeg rett og slett ikke til å rette ut heller, de er skikkelig krokete og det gjør også vondt når jeg forsøker å rette dem ut. Har dette noe med svangerskapet å gjøre? Jeg har ikke hatt noe liknende før, så jeg regner jo nesten med det. Hva kan det skyldes? Det er vel ikke leddgikt? På forhånd takk!

 

Svar:

Det er dessverre helt umulig for meg å si deg hva dette kan være, men jeg synes du bør ta kontakt med legen din for å få det sjekket. Av og til debuterer sykdommer i svangerskapet, men med tanke på leddgikt kan det påvises ved en enkel blodprøve.

God bedring! Hilsen Monica.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: