GravidNår foreldrepermisjonen starter

Når foreldrepermisjonen starter

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 71829

Plutselig er den der, datoen hvor permisjonen begynner. Nok en milepæl er nådd. Kanskje er e-posten på jobb satt på automatisk svar om at du er tilbake mange måneder fram i tid? Det er fortsatt minst tre uker til termin, så hva skal du bruke disse dagene og ukene til?

Rettighetene dine
Det vanligste er å gå ut i permisjon tre uker før termin. Men mange er ikke klar over at de kan begynne foreldrepermisjonen mye tidligere. Du kan faktisk begynne hele 12 uker før termin, om du vil. Men du må begynne permisjonen senest tre uker før termin.

Disse tre ukene før termin er beregnet til å bruke før fødsel. Føder du før termin, vil du derfor miste resten av dagene/ukene i denne bolken.

Permisjonen er tredelt i en mødrekvote, en fedrekvote/medmorskvote og en fellesperiode. Dersom du velger 100 prosent uttak er det 15 uker mødrekvote, 15 uker fedrekvote/medmorskvote og 16 uker fellesperiode. Ved 80 prosent uttak er det 19 uker mødrekvote, 19 uker fedrekvote/medmorskvote og 18 uker fellesperiode. Ukene før termin kommer utenom og er forbeholdt mor. De første seks ukene etter fødselen er også forbeholdt mor.

Å starte permisjonen
For mange er det følelsesladd å begynne permisjonen. For noen er det et farvel med jobb og arbeidskolleger, og endelig tid til å hvile. Andre har kanskje vært sykemeldt en stund. Men å gå over i permisjon er likevel stort for de fleste – et tegn på at nå er det virkelig ikke lenge igjen. I praksis kan fødselen starte når som helst! Kjenner du at det kiler litt i magen ved tanken?

Det er ikke uvanlig å kjenne et snev av tidsnød nå. Er alt klart? Noen har satt av ukene til å gjøre de siste innkjøpene, vaske babytøy og gjøre alt klart. Andre har sett på datoen for permisjonsstart som en deadline for når alt burde være på plass.

Hvile, hvile, hvile
Det beste tipset en kan få når permisjonstiden begynner, er å hvile. Lytt til kroppen din og skru ned tempoet. Sover du dårlig om natten, bør du hvile i løpet av dagen. Det kan være lenge til neste gang du bare kan legge deg ned når du vil – benytt muligheten! Ofte begynner fødselen om natten, og da kan det være godt å ha brukt dagen til å lade batteriene dine.

De første permisjonsukene kan man velge å se på som ego-uker. De er der for deg – og bare deg. Du skal snart gjennom en av ditt livs største opplevelser – forbered deg! Gjør ting du liker – pusle med bilder, gå deg en tur, lytt til musikk, se en god film.

Les deg opp!
Et annet godt råd er å lese deg opp på fødsel og barseltid. Mange leser mye om det som skjer i svangerskapet, men glemmer litt det som venter på andre siden av fødselen. Men kunnskap kan gi god trygghet. Hva bør du vite om fødselens faser, om navlestrengen som skal klippes, om amming, babystell og gråt? Rigg deg til med en bok eller surf på nettet etter informasjon.

Last ned Fødselsboken – helt gratis

Glem heller ikke å lese om hva du kan forvente av din egen kropp etter fødselen. Mange blir overrasket over alle endringene som skjer i løpet av kort tid etter at babyen er kommet til verden. For mens endringene har gått gradvis i svangerskapet, skjer de snart veldig raskt. Så raskt at noen føler de ikke klarer å henge helt med. Men tenk så utrolig kroppen er innrettet – den vet nøyaktig hva den skal gjøre!

Lytt til podcast om det ingen forteller deg om tiden etter fødsel.
Gjest: jordmor Kirsten Jørgensen


Forsøk å kose deg
Får du til stadighet velmenende råd fra andre om at du må nyte disse siste ukene med spark og kulemage? Det er slett ikke sikkert at du synes det er så lett å kose deg med magen. Vi er jo programmert til å bli lei av den sånn at vi skal se fram til fødselen. Men det er ikke så dumt råd likevel.

Legg deg på sofaen i en behagelig stilling, legg hendene på magen og snakk til den lille der inne. Fortell hva du gleder deg til, hvilke ting du ser fram til, hvor spent du er på å møte babyen din. Og nyt at babyen svarer med små bevegelser eller harde spark. Du tror det kanskje ikke nå, men sjansen er stor for at du snart kommer til å savne disse sparkene innenfra. Slike kosestunder med babyen blir det mange av – og om ikke lenge kan du fortelle babyen ansikt til ansikt hvor høyt du elsker den.

Tålmodigheten lenge leve
Sjansen for at babyen blir født etter termin, er like stor som at den kommer før. Det kan derfor være greit å være forberedt på at det kan bli noen ekstra dager med ego-tid og venting før dagen endelig kommer. Ofte er det enklere å vente om man finner på noe koselig i ventetiden.

Kilder: Nav, Medisinsk Fødselsregister og Svangerskapsboken

Les også:

Alt om fødselen

Gi deg selv tid til å være barselkvinne

Alt om babyen

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: