GravidKort livmorhals - hva har det å si?

Kort livmorhals – hva har det å si?

Cervix er det samme som livmorhals. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Ellen Maria Skjelsbæk og Janet Molde Hollund 50304

Her gir jordmor Grethe R. Teigen fra Mamastork deg svar på hva kort livmorhals egentlig er, og hva det kan innebære i forbindelse med et svangerskap. Husk – er du i tvil om noe eller bekymret, ta kontakt med din lege eller jordmor.

Hva er livmorhalsen?
– Livmorhalsen sitter øverst i skjeden og er nederste del av livmoren. En umoden livmorhals er vanligvis cirka 3-4 centimeter lang, og er fast i konsistensen som en nesetipp.

Hva skjer med livmorhalsen i svangerskapet?
I svangerskapet er livmorhalsen lang og lukket. Slimproppen fungerer som en kork opp mot livmoren og beskytter mot infeksjoner.

– Vanligvis vil livmorhalsen forkortes og mykes opp jo nærmere termin en kommer. Alt fra 2-3 uker før termin, til senere, er vanlig. Det er ikke vanlig at modningsprosessen starter særlig tidligere enn en måneds tid før termin. For noen kvinner starter noen ganger starter denne prosessen tidligere i svangerskapet. Et typisk eksempel er kvinner med tvillingsvangerskap. Da kan livmorhalsen for eksempel forkortes til 1-2 centimeter.

Hvilken betydning har kort livmorhals i et svangerskap?
– Hvis livmorhalsen forkortes veldig tidlig i svangerskapet, kan faren for prematur fødsel øke. Da vil den gravide kunne få beskjed om å ta det med ro, eventuelt sykemeldes helt og i enkelte tilfeller blir det nødvendig med strengt sengeleie og innleggelse på observasjonspost. Dette avhenger av hvor tidlig i svangerskapet kvinnen er.

Når i svangerskapet får lengden på livmorhalsen betydning?
– Jo tidligere i svangerskapet forkortningen skjer, jo større blir risikoen for komplikasjoner. Vi vet at ”grensen” for å kunne prøve å redde et prematurt barn ligger ned mot 23 uker. De svært premature barna er ofte svært umodne og er i faresonen for å få senskader. Derfor er det viktig å ta sine forholdsregler dersom livmorhalsen tidlig forkortes og modnes.

Hva er årsaken til kort livmorhals?
– Det kan være mange grunner til kort livmorhals. Noen ganger vet vi faktisk ikke hva det kommer av, men flerlingesvangerskap øker faren betraktelig. Det er fordi presset eller tyngden nedover blir ekstra stor.

Livmorhalsen blir også kortere etter konisering, det vil si fjerning av den nederste delen av livmorhalsen – livmortappen.

Ultralydpåvist kort livmorhals er, ifølge veileder i fødselshjelp, definer som livmorhals kortere enn 25 mm.

Er en kort livmorhals også svak?
– Det er klart at jo kortere livmorhalsen er, jo lettere gir den etter for det økte trykket fra babyen. Hvis den ikke bare er kort, men også mykere – gir den fortere etter og begynner å åpne seg.

Er en kort livmorhals mer åpen enn en med vanlig lengde?
– Det trenger den ikke være. En kan godt ha en kort livmorhals som er lukket, det vil si ikke har begynt å åpne seg.

Er det behov for ekstra oppfølging gjennom svangerskapet?
– En del kvinner følges opp med ultralyd av livmorhalsen hvis modningen starter tidlig i svangerskapet. Det kan også være en fordel med hyppigere kontroller generelt.

Kan en kvinne med kort livmorhals ha samleie mens hun er gravid?
– Hvis hun er tidlig i svangerskapet og kan føde svært prematurt, vil det ikke anbefales at hun har samleie. Er hun kommet godt over 30-32 uker, er ikke risikoen like stor. I et normalt svangerskap skal livmorhalsen tåle samleie gjennom hele graviditeten, men det er viktig å ta forholdsregler for de som kan føde svært prematurt.

Hva er konisering og hvorfor utføres dette inngrepet?
Konisering vil, ifølge Kreftforeningen, si å operere bort en liten bit av livmorhalsen, og gjøres når vevsprøven har vist forstadier til kreft eller kreft på livmorhalsen. En kjegleformet bit ytterst på livmortappen fjernes med en liten elektrisk varmeslynge eller laser. Operasjonen foregår oftes i lokalbedøvelse, og tar vanligvis fem til femten minutter.


Ifølge NHI (Norsk Helseinformatikk) gjennomgår årlig omkring 7000 kvinner i Norge dette inngrepet.

En forskningsstudie gjort av Kvinneklinikken ved Haukeland Universitetssykehus i samarbeid med Medisinsk Fødselsregister og Kreftregisteret, viser at kvinner som har blitt konisert har 3 til 4 ganger så stor risiko for å føde for tidlig, sammenlignet med kvinner som ikke har hatt inngrepet eller har hatt inngrepet etter avsluttet svangerskap. De koniserte kvinnene har også større risiko for å oppleve sen abort.

Hva er livmorhalsring?
Cerclage er et bånd som sys rundt livmorhalsen (cervix) for å forhindre at den åpner seg. Målet er å prøve å forhindre for tidlig fødsel. Nytten av cerclage er omdiskutert. Oslo Universitetssykehus (OUS) skriver på side informasjonssider at de først tilbyr denne behandlingen etter nøye, individuell vurdering. OUS anbefaler at cerclage bare brukes hos et fåtall kvinner med spesielle problemstillinger. De som kan ha nytte av cerclage mener de er kvinner som har gjennomgått senabort eller født ekstremt tidlig flere ganger før, og hvor man antar at svak livmorhals er årsaken.

OUS opplyser at det finnes to forskjellige metoder for å operere inn cerclage:

1: Ekstern cerclage anlegges via skjeden, vanligvis i svangerskapsuke 13-14.
2: Intern cerclage anlegges innvendig gjennom bukhulen ved hjelp av kikkhullsoperasjon. Dette kan gjøres før kvinnen blir gravid.

Ekstern cerclage fjernes rundt uke 36, eller tidligere dersom du har komplikasjoner eller fødselen starter. Ved intern cergclage må det gjøres keisersnitt.

En stor undersøkelse fra 2004 viste at cerclage sannsynligvis ikke reduserer risikoen for prematur fødsel ved kort livmorhals (Tidsskriftet Den norske legeforening).


Kilder:
Jordmor Grethe R. Teigen hos Mamastork
Oslo-universitetssykehus.no

Tidsskriftet Den norske legeforening

Kreftforeningen.no

Veileder i fødselshjelp, Norsk gynekologisk forening
Helsenorge.no
NHI.no

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: