Sist oppdatert: 21. april 2011

Spørsmål:

Hei.

Jeg jobber med 2 og 3 åringer i barnehage og nå er det påvist utbrudd av vannkopper hos et barn. Jeg er gravid i uke 19 og lurer på om det er noen fare for at jeg får helvetesild siden jeg har vært i nærkontakt med barnet som har vannkopper. (Det er jo samme viruset ikke sant?) Jeg hadde vannkopper når jeg var 7 år. I tillegg har en av de andre voksne på avdelingen min aldri hatt vannkopper og vedkommende er gravid i uke 14. Hva tenker du om dette?

 

Svar:

Hei

Helvetesild skyldes det samme viruset som gir vannkopper hos barn, man må ha hatt vannkopper først for å kunne få helvetesild. Etter vannkoppesykdom i barndommen finner viruset veien til nerver som går ut til huden.  Her ligger viruset i årevis uten å gi noen symptomer. Når en blir eldre kan viruset begynne å formere seg igjen og gi utslett. Dette har ingen sammenheng med ny kontakt med vannkoppesmitte. Så lenge du har hatt vannkopper er du beskyttet mot smitte i svangerskapet og ellers.

Din kollega bør kontakte fastlegen for å sjekke om hun har antistoffer eller ikke. 80% av de som tror de ikke har hatt vannkoppene har allikevel hatt den.

Hilsen Hanne May

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelMulig vannavgang?
Neste artikkelLavt stoffskifte og prevensjon
DEL