Har du en følelse av at du er gravid? Mensen har ikke kommet, du har en rar fornemmelse i brystene. Eller kanskje du ikke merker noe i det hele tatt?

Sist oppdatert: 25. januar 2005

Enkelte kvinner kjenner kroppen sin så godt at de fatter mistanke om en mulig graviditet allerede før menstruasjonen har uteblitt. Dette er ikke vanlig, men fascinerende når det skjer. Noen opplever flere av svangerskapstegnene tidlig, andre ikke i det hele tatt. Begge deler er normalt. Man er ikke mer eller mindre gravid om man har mange eller få slike tegn, og sjansen for at alt skal gå bra, påvirkes normalt ikke av hvorvidt disse tegnene dukker opp eller ikke.

Her er noen av de vanligste svangerskapstegnene. I parentesen bak står det når de vanligvis gjør seg gjeldende (ikke bli bekymret om de dukker opp tidligere eller senere enn dette). Ukene er regnet fra første blødningsdag i siste menstruasjon.

  • Rar metallsmak i munnen (fra ca. 3 uker)
  • Spotting: liten blødning når egget fester seg i livmoren (mellom 3 og 4 uker)
  • Ømme bryster/rar fornemmelse i brystene (fra ca. 3 uker)
  • Større og mørkere felt rundt brystvortene (areola) (fra ca. 3 uker)
  • Tretthet (fra ca. 3 uker)
  • Uteblitt menstruasjon (fra ca. 4 uker)
  • Kvalme (ikke bare om morgenen) (fra ca. 4-6 til ca. 10-13 uker)
  • Hyppig vannlating (fra ca. 6-8 uker)

Den sikreste bekreftelsen er imidlertid en positiv graviditetstest. Man kan få kjøpt enkle hjemmetester på apotek og i enkelte dagligvarebutikker. Testene ser ofte ut som et termometer som man tisser på eller dypper i en urinprøve. Den reagerer på hormonet hCG (humant Chorion Gonadotropin) som dannes når det befruktede egget fester seg i livmoren. Som regel kan graviditetstesten tas samme dag som du venter menstruasjonen. Et positivt resultat fra en slik test regnes som svært sikkert. Et negativt svar kan imidlertid skyldes at det ennå ikke er store nok mengder hCG i urinen til å slå positivt ut på testen.

Svangerskapet kan også bekreftes ved ultralyd, ved å høre fosterlyden og ved å kjenne spark fra fosteret.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?  
Neste artikkelHalsbrann (Kardialgi)
DEL