GravidHelse og livsstilRhesus minus og sprøyte

Rhesus minus og sprøyte

Av Babyverden 9837 Sist oppdatert 22.03.11
Hvordan er dette med Rhesus negativ og positiv? Hvem har økt risiko, og skal man ta sprøyte? Lege svarer.

Spørsmål:

Jeg er rhesus negativ, mens samboer er rhesus positiv. Jeg har lest at sjansen da er stor for at barnet er rhesus positivt. Har lest en del om dette og forstått det slik at en kvinne som er rhesus negativ som gjennomgår en fødsel, abort eller større blødning skal få en Rhophylac-sprøyte innen 72 timer etter for å hindre problemer ved neste graviditet i.f.m. dannelse av antistoffer.

Jeg (og samboeren min) opplevde en abort i uke 8-9 i februar 2010, men jeg fikk ingen sprøyte og det ble ikke tatt blodprøve i forbindelse med denne aborten.

Jeg ble gravid igjen i juli 2010 og er nå 31+6 på vei. Det er bare noen dager siden jeg fikk vite om dette med å være gravid og rhesus negativ og synes det er rart at ingen har informert meg eller satt opp blodprøvetaking. Måtte selv få time til å ta blodprøve. Hva kan jeg forvente meg? Hvorfor fikk ikke jeg sprøyten? Er jeg mer utsatt for å danne antistoffer siden jeg ikke har fått den? Jeg er veldig bekymret. Har lest at barnet kan måtte skifte blod etter fødselen.

Svar:

Hei Bettina

Retningslinjene sier at Rh negative skal ha profylaktisk. Alle gravide testes på forekomst av irregulære bloanti-D immunoglobulin ved spontanabort. Hvorfor du ikke har fått det må du ta opp min behandlende lege. Alle gravide testes på forekomst av irregulære blodtypeantistoff ved første svangerskapskontroll. Rh-negative testes også ved uke 28 og uke 36. Praksis for andre rutineprøver varierer rundt om i landet.

Det viktigste for deg nå er at du testes for antistoffer i blodet neste gang i uke 36, hvis en finner dette skal du følges opp av fødeavdelingen på sykehuset ditt. Det finnes god behandling hvis rhesusimmunisering oppstår. Du bør snakke med legen din om dette.

Hilsen Hanne May

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: