GravidSykling når du er gravid

Sykling når du er gravid

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 13147 Sist oppdatert 26.04.21
Du trenger ikke slutte å sykle selv om du er gravid. Sykkelen er utmerket, både som framkomstmiddel og til trening, også når du venter barn.

Du kan være fysisk aktiv hver dag og trene gjennom hele graviditeten. Ifølge «Aktivitetshåndboken», utgitt av Helsedirektoratet, er sykling én av aktivitetene som anbefales for gravide. Det beskrives som kondisjonstrening med moderat belastning.

Kjenn hva som er behagelig
Liker du å trene, er det bare å fortsette med det også i svangerskapet.
– Det er heller ikke noe i veien for å trene med hard intensitet. Dersom du synes det kjennes greit og behagelig, går det greit også for babyen i magen. Klarer du å trene i svangerskapet, er det veldig bra, sier Kristin Reimers Kardel, professor emeritus ved Universitetet i Oslo.

Den eneste  faren med sykling ute i det fri er at du kan velte. Så er du vinglete og ustødig på sykkelen, gjør du lurt i å heller trene på en stasjonær sykkel – altså en ergometer- eller spinningsykkel.

– Men har du god balanse, og trives med å sykle på landeveien eller skogsbilveier, kan du også fortsette med å sykle ute. Noen synes det kan bli for liten plass til den gravide magen dersom de sykler med bukkestyre, spesielt etter hvert som magen vokser. Da går det an å få et høyere styre på sykkelen, råder hun.

Ikke begynn for hardt
Begynner du med sykling som gravid, sier Kardel, bør du tilpasse treningen til nivået du er på.
– Har du ikke syklet før, begynner du ikke knallhardt. Det blir som med løping. Begynner du å løpe i graviditeten, er det ikke det første du gjør å springe maraton. På sykkel begynner du heller ikke med å sykle Trondheim – Oslo, sier hun.

Kardel har jobbet med fysisk aktivitet i graviditeten siden 1980-tallet.
– Da jeg begynte var det for eksempel ikke snakk om å teste maksimalt oksygenopptak hos gravide. Og anbefalingen til gravide var at dersom de ikke hadde trent noe før svangerskapet, så burde de vente med å starte opp til etter at babyen født. Heldigvis har verden gått framover siden da, sier hun.

Anbefalingen på Helsenorge.no er at du som gravid bør prøve å være aktiv minst 30 minutter hver dag. Det er bra både for deg og barnet i magen. Anbefalingen er at du tar i såpass at du puster tyngre/raskere enn vanlig, men klarer å snakke mens du holder på. Du kan ta i mer også, så lenge du ikke får smerter eller ubehag.

Ikke bli for varm første trimester
Kardel sier det likevel er viktig at du ikke blir for varm i første trimester av svangerskapet.
– De første ukene dannes blant annet nervesystemet og organer, og utviklingen kan bli påvirket dersom du blir overopphetet. Fosteret er veldig godt beskyttet i mors mage, og klarer ikke å bli kvitt nok varme dersom du blir for varm. Det kan føre til fosterskader, så jeg tenker at man ikke bør utsette seg for denne risikoen, forklarer hun.

Et godt alternativ er da å trene intervall – også på sykkel, slik at du ikke er veldig varm hele tiden. Og er det en varm sommerdag med høy luftfuktighet, er ikke det dagen du som gravid trenger å ta deg helt ut, mener Kardel.
– Er det veldig varmt, er det god hjelp i en vifte for å kjøle deg noe ned underveis i treningen innendørs, sier hun. Og kanskje kan det også være en idé å trene på kvelden, når det ikke er så varmt.

Forsket på gravide syklister
Kristin Reimers Kardel har tidligere forsket på gravide syklister. Sammen med et forskerteam gjennomførte hun en undersøkelse som tok for seg 48 kvinner, som alle trente på mosjonist- eller elitenivå før de ble gravide. De ble delt inn i to grupper: en mosjonistsgruppe som trente moderat under svangerskapet, og en gruppe med høyt fysisk nivå som trente mye under graviditeten.

Det har vært en del myter om effekten av trening på graviditet og fødsler. Det blir av noen hevdet at trening fører til lange og harde fødsler, mens andre mener treningen gir korte og lettere fødsler.

Forskerteamet fant at antall fødselstimer hos førstegangsfødende lå på 4-9 timer. Kardel mener at kvinner som trener og er i god fysisk form ofte kjenner kroppen og dens styrker og svakheter godt. Det kan bidra til at fødselsarbeidet går lettere.

Det har også blitt hevdet at når man trener stjeler man blodet fra fosteret, og at dette kan føre til mindre fødselsvekt hos barna. Det motsatte ble bekreftet i undersøkelsen, hvor det var høyere gjennomsnittsvekt blant barna i undersøkelsen enn ellers. Et annet positivt resultat var at svangerskapene varte i 40 uker, som er det normale. Undersøkelsen konkluderte med at ivrige syklister anbefales å fortsette med aktiviteten – selv om de er gravide.

Rådene gjelder ukompliserte svangerskap
Men Kardel understreker at rådene hun gir om trening gjelder kvinner med ukompliserte svangerskap. Venter du for eksempel tvillinger, havner du i en annen kategori gravide.

– Og har du blødninger eller andre plager som gjør at legen din fraråder fysisk aktivitet, så gjelder det også sykling. Kondisjonen går også noe ned utover i svangerskapet, de ekstra kiloen merkes, sier Kardel.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Neste artikkel

Nyeste artikler: