GravidHelse og livsstilGravid og tannhelse

Gravid og tannhelse

Vær nøye med tannpuss og bruk av tanntråd i graviditeten. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 19691
Det er viktig at du passer godt på tennene dine – også mens du er gravid. Ikke fordi tennene dine tåler mindre enn ellers, men fordi du ofte spiser annerledes. Tannkjøttet endres også i svangerskapet.

Du har kanskje hørt at tennene dine blir svakere når du er gravid, slik at du mye lettere får hull?

– Det stemmer ikke. Du har de tennene du har, og egenskapene til tennene (hvor lett det er å få hull) forandrer seg ikke selv om du er gravid, slår tannlege Hanne Christin Kaland ved Colosseum Tannlege Stavanger fast.

Dette bør du gjøre hver dag
Puss med fluorholdig tannkrem to ganger til dagen, og bruk tanntråd hver kveld. Bruk av fluor utenom tannkrem kan du ta opp med din egen tannlege, da det bør tilpasses individuelt.
Kilde: Tannlege Hanne Christin Kaland

Likevel er det viktig at du beholder gode vaner når det gjelder tannpuss og bruk av tanntråd mens du er gravid. Faktisk bør du være ekstra nøye i svangerskapet.

De vanligste utfordringene i graviditeten

– Det er først og fremst to ting som skjer når du er gravid. Mange har cravings, og får lyst på ting som enten er søte eller sure. Sukkerholdige matvarer fører til karies, altså hull i tennene, og syrlige matvarer kan føre til syreskade. I tillegg gjør hormoner at du blør lettere i tannkjøttet. Dette er fordi immunforsvaret er mye mer effektivt mens du er gravid, og tannkjøttet reagerer mye fortere hvis du får plakk/belegg på tennene enn ellers. Kroppen vil altså beskytte deg og barnet i magen best mulig, og gir deg på denne måten beskjed om at du må huske å pusse tennene godt og bruke tanntråd, forklarer Kaland.

Har du for eksempel veldig lyst på sure drops, og spiser det gjennom hele dagen, vil tennene dine konstant være utsatt for syreangrep.
– Da er det viktig at du alltid har vann tilgjengelig, slik at du hele tiden kan skylle bort og nøytralisere syren. På den måten får dropset bare virke i munnen din i de to-tre minuttene du suger på det, i stedet for en halv time, sier Kaland.

For de regner at matvarer og drikke virker i munnen i minimum 30 minutter etter inntak.

Ikke puss tennene rett etter oppkast

En tredje ting som kan være en utfordring for mange gravide er kvalme og oppkast. Hyppig oppkast gir syreskader på tennene. Etter oppkast kan det være fristende å pusse tennene, blant annet for å få bort ekkel smak.
– Du bør ikke pusse tennene rett etterpå, fordi tenner som som er påvirket av syre vil få enda større slitasje. Også her er det beste tipset å skylle munnen godt med vann, og vente til det har gått minst en halv time, råder Kaland.



Gravid hos tannlegen

Det anbefales at alle går til årlig kontroll hos tannlege. Er du gravid, gir du beskjed om dette allerede når du bestiller time. Får du automatisk innkalling, kan du gi beskjed med en gang du kommer. Det vil da være noen begrensninger for hva som blir gjort på undersøkelsen.
– Vi unngår helst å ta røntgenbilde når kvinnen er gravid, og vil helst ikke sette bedøvelse – i alle fall ikke i første og tredje trimester, sier Kaland.

Grunnen til at en unngår røntgen og lokalbedøvelse er ifølge Kaland først og fremst hensynet til mor.
– Vi ønsker at mor skal ha lavest mulig nivå av stress i svangerskapet. For at ikke hun skal tenke at noe hun gjør hos tannlegen kan ha en innvirkning på den lille i magen, lar vi være å gi slik behandling – så langt det er mulig, sier Kaland.


Noen er såpass dårlige mens de er gravide, at de knapt kan få tannbørsten inn i munnen uten at de brekker seg. Men får du til å besøke tannlegen, sier Kaland at det er veldig bra – slik at dere kan snakke sammen om hvilke rutiner man bør følge som gravid.


– Har du regelmessige tannlegebesøk hvert år, er vi ikke redde for å hoppe over røntgenbildene mens du er gravid. Det er sjelden det skjer så store forandringer i løpet av de månedene kvinnen er gravid, at vi ikke kan vente med behandling til etter at barnet er født, sier Kaland.

Ikke farlig om du må ta røntgen eller bedøvelse

Skulle det likevel bli nødvendig med behandling, trenger du ikke bekymre deg.


– Får den gravide skikkelig tannverk, eller noe uforutsett skjer, slik at røntgen eller bedøvelse blir nødvendig, så går det helt fint. Ved røntgen vil du få et blyforkle for å beskytte mot magen mot stråling, men strålemengden er minimal. Bedøvelse virker bare lokalt, og er dermed ikke skadelig for fosteret, sier Kaland.


Råd under svangerskapet
– Spis regelmessig og unngå småspising mellom måltidene. Mellommåltider bør eventuelt bestå av frukt eller grønnsaker i stedet for søtsaker.
– Børst tennene grundig med tannkrem morgen og kveld. En slitt tannbørste er lite effektiv. Bytt derfor børsten når du ser at busten begynner å sprike.
– For å forebygge blødning fra tannkjøttet, bør du rengjøre mellom tennene minst en gang per dag. Dersom tennene står tett, vil tanntråd være et effektivt hjelpemiddel. For å komme til mellom jekslene, kan det med fordel brukes en tanntrådholder.
– Ekstra bruk av fluor vil være med på å styrke tennene og forebygge hull. Dette finnes blant annet i form av skyllevæske og kan brukes daglig.


Kilde: Tannhelse Rogaland

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: