Svangerskapshormonene sørger for at all glatt muskulatur i kroppen blir noe slappere. Det skjer for at livmormuskelen skal kunne utvide seg. Det finnes også glatt muskulatur i urinblæren og fordøyelseskanalen. Derfor kan mange oppleve at de blir mer oppblåste, forstoppet, tisser oftere eller til og med tisser på seg.

Sist oppdatert: 25. mai 2016

Fordøyelse på halv fart
Maten passerer saktere gjennom fordøyelsessystemet ditt fordi muskulaturen er slappere. Det er også årsaken til at du kan føle deg stor og oppblåst. Men det kommer babyen i magen til gode. Når maten passerer langsommere, suges næringsstoffene bedre opp i kroppen din, og transporteres videre gjennom morkaken til barnet. Også væske suges bedre opp enn før, og avføringen din kan bli hard og tørr. 

Slik unngår du forstoppelse
Rikelig med drikke hjelper å forebygge hard mage. Vann kan du drikke så mye du vil av – det er godt for hele kroppen din. Spis mye fiber i form av grovt brød, frukt og grønnsaker, og sørg for rikelig med mosjon.  

Normalt å tisse ofte
En slapp blære holder ikke like godt på urinen, og det er noe av årsaken til at gravide ofte går hyppigere på do. Etter hvert vil også livmoren og barnet presse på blæren. Løper du på do veldig ofte, er det lurt å levere en urinprøve hos lege eller jordmor – det kan være tegn på urinveisinfeksjon.

Ufrivillig urinlekkasje
I løpet av svangerskapet opplever noen gravide at de plutselig kan ”skvette” litt, eller at de faktisk tisser noen dråper ufrivillig. Dette er helt normalt. Slik ufrivillig urinlekkasje er vanligst ved tunge løft, når du ler, hoster eller nyser. Da øker presset på blæren ytterligere, og uhell kan skje. Ufrivillig urinlekkasje er vanligst tidlig i svangerskapet når trangen til å late vannet er større enn vanlig, og mot slutten når presset fra livmoren er på sitt største. 

Det kan hjelpe å gjøre knipeøvelser for å trene opp bekkenbunnen. Her finner du instruksjoner til hvordan du gjør knipeøvelser

Hva synes du om artikkelen?