GravidFor lite fostervann (oligohydramnion)

For lite fostervann (oligohydramnion)

Ultralyd blir brukt for å følge opp gravide som har for lite fostervann. Illustrasjonsbilde: iStock
Av Janet Molde Hollund 36441
I noen tilfeller kan det være for lite fostervann rundt fosteret i mors mage. Dette kalles oligohydramnion.

Inni livmoren ligger fosteret omgitt av fostervann. Mengden fostervann varierer alt etter hvor langt i svangerskapet man er. I noen tilfeller vil en kunne si at en kvinne har for mye eller for lite fostervann. Ifølge Store medisinske leksikon sier en at en gravid har for lite fostervann når mengden er mindre enn halvparten av normal mengde. Ifølge nettstedet Patient er det oligohydramnion dersom det er mindre enn 500 ml fostervann når fosteret er 32-36 uker gammelt.

Tilstanden kan ikke behandles medisinsk.

Hvor mye fostervann?
Mengden fostervann øker gjennom det meste av svangerskapet. Når fosteret er 10 uker gammelt er det ca 30 ml fostervann. Fostervannet når en topp på rundt 1 liter når fosteret er 34-36 uker gammelt. Deretter minker mengden mot termin, og en gjennomsnittlig mengde fostervann er cirka 800 ml ved 40 uker.

Fostervannet sirkulerer hele tiden. Det er estimert at det skiftes ut 3600 fostervann ml i timen. Utskillelse av urin fra fosteret er den viktigste kilden til fostervannsproduksjon i andre halvdel av svangerskapet. Mengden påvirkes av at fosteret drikker og tisser.

Mors væskebalanse kan også ha stor innvirkning på fostervannet, særlig om hun er dehydrert. Det har vist seg at økt væskeinntak hos mor kan øke mengden fostervann hos gravide med oligohydramnion.

Kilde: Patient

For lite fostervann forekommer ifølge ScienceDirect i 0,5-4,0 prosent av alle svangerskap. Nettstedet Patient skriver at oligohydramnion er en komplikasjon i omlag 4,5 prosent av alle graviditeter, og en alvorlig komplikasjon i 0,7 prosent av graviditeter. Jo tidligere i svangerskapet oligohydramnion oppstår, jo dårligere er prognosene.

For lite fostervann er vanligere i svangerskap som er gått over termin, og skaper komplikasjoner i opptil 12 prosent av svangerskap som varer lenger enn 41 uker.

Les også:

Hvilke symptomer er det på for lite fostervann?
Det er ikke noen symptomer, bortsett fra at livmoren kan være mindre enn forventet. Hvor stor livmoren forventes å være, ser en når en sjekker SF-målet (symfyse-fundus-målet). Ellers oppdages det på ultralyd.

Det kan være flere årsaker til lite fostervann:
– Fosteret har misdannelser i urinveiene, spesielt i nyrene
– Fosteret vokser ikke så mye som forventet
– Fosteret har dødd
– Fosteret har kromosomfeil
– Morkaken fungerer ikke normalt (og dermed kan det hende at fosteret ikke vokser som forventet)
– Svangerskapet har vart for lenge (over termin)
– Det går hull i membranene som omgir fosteret
Tvillingtransfusjonssyndrom (TTTS) kan øke fostervannsmengden hos én av tvillingene, mens den andre får for lite
–  Som følge av medisinbruk

Det kan også være ting hos mor som medvirker til lite fostervann:
– Dehydrering
– Høyt blodtrykk
– Svangerskapsforgiftning
– Diabetes
– Kronisk hypoksi (kronisk mangel på oksygen i blodet)

Hva kan for lite fostervann føre til?
– Dersom det er svært reduserte mengder fostervann, kan fosteret bli presset sammen, og få deformasjoner i lemmer, flat nese og fordypninger i kinnene
– Fosterets lunger kan kanskje ikke utvikle seg normalt (dårligere lungemodning)
– Fosteret vil kanskje ikke tåle å bli født vaginalt, slik at det blir nødvendig med keisersnitt
– Fosteret kan vokse mindre enn forventet
– Fosteret kan dø

Bruker ultralyd for å påvise for lite fostervann
Diagnosen oligohydramnion blir påvist ved å bruke ultralyd. Oligohydramnion kan også bli oppdaget tilfeldig ved ordinær ultralyd.

Hvordan kan en finne ut hvor mye fostervann kvinnen har?
Her kan en bruke to ulike metoder:
1. Amniotic fluid index (AFI): her deles livmorhulen inn i fire lommer, og man måler den dypeste vertikale lommen. Tallene fra hver lomme legges deretter sammen. Normal AFI er mellom 5 og 25 centimeter. Mindre enn 5 cm (ved slutten av andre trimester) regnes som oligohydramnion.
2. Single deepest pocket (SDP): Den dypeste lommen måles vertikalt. Dersom målet er under 2 centimeter ved slutten av andre trimester defineres det som for lite fostervann (mens over 8 centimeter defineres som for mye fostervann).

Tett oppfølging
Dersom du har fått påvist for lite fostervann, er det viktig med tett oppfølging i svangerskapet. Under fødselen kan det være nødvendig med overvåking av fosterlyden.

Kilder:
Nesheim, Britt-Ingjerd. (2018, 3. april). oligohydramnion. I Store medisinske leksikon. Hentet 8. november 2019 fra https://sml.snl.no/oligohydramnion
MSD Manual: Problems with amniotic fluid
ScienceDirect: Oligohydramnios
Patient: Oligohydramnios

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Neste artikkel

Nyeste artikler: