Sist oppdatert: 23. mars 2011

Spørsmål:

Hei Jeg lurer på når hormonene roer seg under svangerskapet? Jeg merker at jeg har kortere lunte denne gang, og tar ting enda mer til meg, enn forrige svangerskap. Dette orker ikke jeg i lengden, heller ikke far eller ungen. Det går utover de begge desverre. Er det noe jeg kan gjøre? Jeg klarer ikke telle til 10 osv. Jeg er også kvalm og veldig trøtt, og alene med ungen hele dagen, så dermed får jeg ikke hentet meg inn igjen. Jeg får heller ikke noe særlig mat i meg. Håper dere har et råd til meg, jeg fikk ikke time til jordmor før uti november, når jeg er blitt 24uker på vei.

Svar:

Hei lillemor

Jeg skjønner godt at du og dine nærmeste opplever det vanskelig, når du føler deg som du gjør! Det kan jammen være utfordrende å være gravid!!!

Jeg ville absolutt ha prøvd å få flyttet den jordmortimen fram i tid, du hadde helt sikkert hatt godt av å få lufte frustrasjonen din! Evt kunne du kontaktet en privat jordmor, hvis du føler at du har anledning til det!

Mange gravide opplever å ha en kort lunte, og synes ikke de kjenner seg igjen i sitt vanlige reaksjonsmønster. De er lei for at de sårer de nærmeste, både mann og andre barn. Ingen ønsker å være hissig, sur og utafor – men de kan heller ikke noe for det, svangerskapshormonene kan faktisk påvirke en gravid til å bli alt annet enn det hun egentlig står for til vanlig. Det betyr at både partner og barn kanskje ikke trives så godt i familien sammen med den gravide, dessverre.

Jeg kan nok ikke si at når du kommer over den eller den uken, så vil dette gå over, for det varierer fra person til person.

Jeg ville nok ha satt meg ned med resten av familien og prøvd å forklare så godt som mulig, hvordan du føler deg, og at dette også for deg er vanskelig.

Kanskje kan dere få igang en god dialog om problemet, og finne måter dere kan klare å leve med det, så lenge det varer. Kanskje har du mulighet for å få barnevakt av og til, slik at du kan få litt tid til egenpleie – hva det nå måtte være for deg.

Er en sliten og trøtt, vil det også kunne påvirke kvalmen, noe som selvsagt ikke gjør lunta kortere! Begynn med de nærmeste, de vil helt sikkert ditt beste, men vet nok ikke helt hvordan de best kan hjelpe deg. Kanskje kan du fortelle dem hvordan?

Lykke til videre, i en litt turbulent tid!

Mvh jordmor Grethe

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?