GravidFølelser i svangerskapetÅ ikke føle seg vel i sin gravide kropp

Å ikke føle seg vel i sin gravide kropp

Hvordan er magefølelsen? Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Grethe R. Teigen, Mamastork 25035
For de fleste gravide oppleves svangerskapet som en spennende tid. Men det er ikke uvanlig at vi hører fra gravide at de ikke trives med å være gravid. De kjenner ikke igjen sin egen kropp, de synes det er vanskelig at de legger på seg, og at kroppen påvirkes på måter de ikke liker.

Alle svangerskap er ulike, og de oppleves også forskjellig fra kvinne til kvinne. Noen takler forandringene godt, andre kan ikke fordra dem! For dem blir svangerskapet på en måte bare et middel for å nå målet – nemlig å bli mor.

De kvinnene som ikke liker å være gravide, bærer ofte på skyldfølelse fordi de ikke gleder seg nok over at magen vokser. De føler at folk rundt dem forventer at de skal være ekstatiske hele tiden – og så føler de seg ikke sånn i det hele tatt!

De er ikke unormale fordi de ikke føler seg vel, og de trenger forståelse fra de rundt seg. De må få lov til å kjenne at de ikke alltid trenger å «nyte» det å være gravid.

Les også:

10 ting gravide fortjener

IKKE si dette til gravide

10 ting folk sier bare til gravide

Noen ganger er det urettferdig!
Som jordmødre ser vi kvinnene som ikke opplever noen plager i svangerskapet, de har kanskje mer energi enn noen gang før, og de føler seg attraktive i forhold til partneren sin, selv om de legger på seg noen kilo. Men vi ser også motsetningene. Veldig mange føler det stikk motsatt – de føler seg klumpete, lite attraktive, de plages med både kvalme, bekkenløsning og annet ubehag. Kort sagt er det ganske så urettferdig noen ganger!

Vi ser ikke virkeligheten
Hvis vi ser på hvordan gravide fremstilles i media, ser vi ofte bilder av kvinner som bærer de ekstra kiloene godt. De strutter av energi, og klarer jobb og ekstra oppgaver som ingenting. Sånn er sjelden virkeligheten!

De fleste gravide plages av stort søvnbehov, lite energi og småplager. Hvis du forventer at du skal klare alt, selv som gravid, bør du nok nedjustere forventningene litt. De som klarer alt, er ikke flertallet!

Les også:

10 løgner folk sier til gravide

Dette savner vi IKKE ved å være gravid

En ufødt babys dagbok

Ikke syk – bare gravid
Joda, men det å bære fram et barn, er en stor belastning – både fysisk og psykisk. Det må være rom for å takle dette forskjellig, og for at det ene ikke er mer riktig enn det andre.

Jeg skulle ønske at gravide ikke hadde så høye forventninger til seg selv. Og at de heller satte av mer tid til seg selv. Jeg hadde også satt pris på at de rundt henne snakket med litt mer positive fortegn både om henne og hennes gravide kropp, og om fødselen. Gravide i dag er dessverre veldig redde.

Tenk så fantastisk om svangerskapet kunne bli en positiv tid, der forandringene i kroppen ble sett på som normale og nødvendige, og den gravide så fram til fødselen med forventning. Da hadde hun hatt et veldig godt utgangspunkt for det som kommer!

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: