GravidFølelser i svangerskapetSkal man være boblende lykkelig hele tiden?

Skal man være boblende lykkelig hele tiden?

Må man være så forbanna lykkelig hele tiden? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 526 Sist oppdatert 03.09.12

Er det ikke lov å kjenne seg trøtt og lei? Kjenne at alle sparkene rett før man sovner egentlig kan være ganske plagsomme? At man savner ett glass vin, det forholdet mannen og jeg hadde før graviditeten, og glede seg til at det er over?

Bare ett lite hjertesukk og en slags «tømming» av tanker… Er det virkelig sånn at når man er gravid så skal man være boblende lykkelig hele tiden? Skal man gå å konstant kjenne på at alt er så fantastisk og greit, at man er verdens heldigste som er gravid og skal man nyte hvert eneste sekund av alt alltid hele tiden? Skal det være sånn at alle synes det er fantastisk og gå gravid?

Det er nemlig det man får inntrykk av når man leser bøker, på internett og hører andre fortelle. Er det virkelig dette som er realiteten?

Er det ikke lov å kjenne seg trøtt og lei? Kjenne at alle sparkene rett før man sovner egentlig kan være ganske plagsomme? At man savner ett glass vin, røyken (som man selvsagt har sluttet med) og muligheten til å ta seg en liten fest? Savne litt det forholdet mannen og jeg hadde før graviditeten? Er det ikke lov å kjenne at man gleder seg til at det er over?

Jeg har nemlig kjent en del på disse sistnevnte følelsene. Og det har følgelig også gitt meg massevis av dårlig samvittighet! Og spørsmålene melder seg: er man et dårlig menneske? Blir man en dårlig mor? Hva er galt med meg som tenker sånn?

For all del, la det ikke være det minste lille snev av tvil om at jeg gleder meg stort til å bli mor, og jeg synes selvsagt også at det er utrolig å se ultralyd, kjenne spark, følge utvikling og se at man vokser! Jeg elsker allerede det lille nurket!! Tvil ikke på det. Og stort sett er det kjempekjekt å være gravid…

Men må man være så forbanna lykkelig hele tiden? Er man unormal dersom man ikke er det?

Les også et annet hjertesukk: Er det lov?

Jordmor Grethe svarer:

Jeg tror at du beskriver noe som mange kjenner seg igjen i, men som de ikke tør å fortelle om. Når vi sitter og snakker med gravide på svangerskaps-kontrollene, er dette noe som kommer ofte opp. Det å bli gravid er for de fleste en etterlengtet opplevelse, men forsakelsene og alle følelsene og tankene rundt et svangerskap, er ikke alltid bare av det positive slaget.

Jeg synes du er tøff som innser, at et svangerskap ikke nødvendigvis er å flyte avgårde på en rosa sky!!! Sånn er virkeligheten IKKE!

I tillegg synes jeg det er viktig å si, at mange gravide i dag, har skyhøye forventninger til seg selv, både som vordende mor, partner, karrieremessig og så videre. Det er ikke mange som alltid kan være på topp!

Alle har dager der en lurer på hvorfor en ble gravid i det hele tatt, en nesten angrer på avgjørelsen.

Da blir det viktig å legge fokuset på det en kan gjøre noe med, ikke alt det andre! Snakk med andre om det, evt jordmor eller lege, hvis en ikke vil snakke med venninner eller familie!

Du høres ut til å være en meget gjennomtenkt dame, som ser at livet har farger av alle fasetter, og det er umulig å velge bare solskinnsdagene - sånn er ikke livet.

Masse lykke til videre i svangerskapet, med fødsel og barseltid!

Du vil helt sikkert bli en god mor for barnet ditt - aldri tvil på det!

Les om svangerskapsplager

Les også: - Jeg er redd for å føde

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: