FødselLinn fødte i hypnose

Linn fødte i hypnose

Mina Othilie og Thilo Andreas er stolte storesøsken til lille Anna-Viola. Minstejenta ble født mens mamma var i hypnose. Foto: privat
Av Janet Molde Hollund 1475 Sist oppdatert 04.09.12

Da Linn Hordvik fødte lille Anna-Viola var tankene hennes på en varm og flott strand. – Jeg var skeptisk til å føde i hypnose, men det var så flott at jeg nesten får lyst til å føde en gang til, sier trebarnsmoren.

Linn Hordvik mener hun er åpen for det meste, men da jordmoren hennes spurte om hun ville prøve ut hypnofødsel, ble hun først litt skeptisk.
– Hva er det, tenkte jeg. Skulle jeg gå inn i en transe og bli så fjern at jeg ikke helt var til stede på min egen fødsel, undret Linn.

Men etter å ha fått forklart hva det gikk ut på, forsvant skepsisen.
– Jeg vil jo heller kalle det mer en slags meditasjon enn hypnose, selv om det er det begrepet de bruker på fagspråket. Jeg er godt kjent med puste- og avslapningsøvelser på yoga, og synes det minner mye om det. Da jeg første gang fikk prøve hypnose mens jeg gikk gravid, syntes jeg var det var deilig. Og jeg ville egentlig bare bli værende i den gode tilstanden, sier Linn.

Les mer: Yoga for gravide

Fokusere oppmerksomheten
– Å bruke hypnose vil ikke si at du må stirre på en mynt som pendler fram og tilbake, eller ender opp med å hoppe rundt og kakle som en kylling, smiler Babyverdens jordmor Grethe R. Teigen.

Grethe har sammen med Babyverdens andre jordmor, Ragna T. Larsen, nylig tatt utdannelse i hypnoterapi. De har også vært i Birmingham og studert fødselshypnose. Så langt de vet, er de to de eneste jordmødrene i Norge med denne utdannelsen.

De forteller at personer som blir hypnotisert kommer i en spesiell tilstand som kalles transe. Her handler det om å fokusere oppmerksomheten.

– Du blir avslappet, men sover ikke. Du kan høre alt rundt deg, men vil likevel ikke helt våkne, sier Grethe.
– Du kan nesten si at det blir som når du «får stirra», og kikker litt tomt foran deg – mens tankene er et helt annet sted, forklarer jordmor Ragna T. Larsen.

Les mer: Hvordan forberede seg på fødselen

Målet er å slappe av
De to jordmødrene har snart laget ferdig lydfilene de gravide skal bruke for å komme i transe. Du kan høre lyden av fuglekvitter, vann som sildrer, og avslappende musikk i bakgrunnen. Grethe snakker med rolig stemme, og ber den gravide å puste dypt og lukke øynene. Slappe godt av, fra toppen av hodet og helt til tåspissene.

– Målet er at den gravide skal få en mer avslappet kropp, slik at fødselen blir enklere og mindre smertefull, sier Grethe.

Jordmødrene forteller at hypnosen hjelper kvinnene til å komme i kontakt med det underbevisste.

– Gravide hører ofte om damer som er redde for å føde, og dramatiske historier om ting som kan gå galt. Det kan gjøre at det kommer lag på lag med dårlige assosiasjoner i forhold til fødselen. Men med hypnose «reprogrammerer vi harddisken», slik at positive assosiasjoner kommer først. På den måten kan de spille på lag med kroppen når den store dagen kommer, forklarer Ragna.

Les mer: Hvordan skal du føde?











Linn med sitt tredje barn, Anna-Viola. Hypnose gjorde fødselen til en ekstra flott opplevelse. Foto: privat

Kroppen fikk jobbe i fred
Linn var en av «prøvekaninene» da Grethe og Ragna skulle prøve ut hypnoterapi. Hun fant fort ut at hypnose var et veldig godt hjelpemiddel.
– Jeg fant roen i meg selv. Så for meg en varm og flott strand, og dette tok jeg fram igjen under fødselen. Det fungerte kjempeflott. Jeg lærte meg å ha fokus på noe, og stolte på at kroppen gjorde jobben sin, forteller Linn.

Da hadde hun i ukene før fødselen tatt jevnlige time-outs hjemme med lydfilene Grethe hadde laget til henne. I 25 minutter om gangen slappet hun av i sengen eller på sofaen, og sendte positive beskjeder til underbevisstheten.

Kunne du tenke deg å føde i hypnose? Svar i pollen nederst i artikkelen.

Noe de fleste kan få til
Jordmødrene mener at de fleste som har lyst, og er villige til å prøve, kan få god hjelp av hypnofødsel.
– Det ideelle er om du starter med forberedelsene allerede når du er 20-24 uker gravid. Da har du god tid til å legge de nye «kommandoene» inn på «harddisken». Repetisjon er et viktig nøkkelord. Jo flere ganger du får repetert beskjedene, jo mer kraftfullt blir det. Det er jo helt genialt å kunne komme inn til det ubevisste på denne måten. Kroppen adlyder det vi sender inn, sier Ragna.

Jordmødrene sier de har en forsamtale med gravide som ønsker å prøve hypnofødsel. Da kan de snakke med kvinnen og bli mer kjent med hennes utgangspunkt, og finne ut hva hun synes er gode assosiasjoner. Etter det blir det lagt opp til to møter til fram mot fødselen.

– Men i tillegg må de gravide bruke tid til å forberede seg hjemme. Tre til fire ganger i uken bør de høre gjennom en lydfil som varer rundt en halv time. De gravide lærer seg også teknikker for selvhypnose. Da kan de komme i transe på egen hånd ved å tenke på måtene de har lært på lydfilene, forteller Grethe.

Les mer: Hvor vondt er det å føde?











Babyverdens jordmødre Ragna T. Larsen og Grethe R. Teigen.

Visualisering
Jordmødrene sier at det ubevisste sinn er veldig åpent for metaforer. Derfor gir de gjerne de gravide bilder og forklaringer som kan hjelpe dem med å visualisere det som skjer under fødselen. Her en noen eksempler:

1. Den eneste grunnen til at du kjenner denne intensiteten er at babyen vil komme ut til deg. Se for deg at hodet til babyen skal gjennom en lang hals, som i pologenseren. Til slutt flates det ut og åpner seg.


2. Det er ikke så lurt å kjøre med håndbrekket på. Det krever mer energi enn du trenger å bruke. Sett bilen i fri, da kommer du raskere fram.


3. Slipp opp stengselene i kroppen – og la babyen få lov til å bli født. Se for deg at du spenner muskler i bekken, rumpe og lår. Hvor enkelt tror du det er for babyen å bli født da?

Les mer: Hvordan starter fødselen?

 

FORSKER PÅ HYPNOSE OG FØDSEL

Den danske jordmoren Anette Werner jobber med en doktorgrad om hypnose i forbindelse med fødsel. Til sammen har 1222 gravide deltatt i studien og lært selvhypnose på kurs. Resultatene vil bli presentert når hun disputerer 17. mai 2013.

– Men jeg kan si at undersøkelser tyder på at hypnose kan lindre smerter og angst. Medisinsk hypnose blir brukt i forbindelse med ulykker og operasjoner, og er til hjelp for dem med kroniske smerter. Dette er vitenskapelig dokumentert. Men hittil har det vært mangel på større studier som undersøker effekten av hypnoser på fødsler, sier Werner til Babyverden.


– Kan hypnose ved fødsel ha noen negative effekter?

– Det er ingen ting som tyder på at hypnose har negative effekter hverken på mor eller barn. Hypnose handler om å fokusere oppmerksomhet. Når vi arbeider med fødende kvinner, vil de reagere på ting som virker uhensiktsmessig for kroppen, sier Werner.

Hun forklarer at bruk av hypnose ikke fjerner smerter helt. Men det kan gjøre noe med intensiteten på smertene, og hvordan kvinnen fortolker smertene.

 Mange gode tilbakemeldinger
Jordmødrene har fått mange gode tilbakemeldinger fra de som har vært med på å prøve ut hypnofødsel. Noe som går igjen, er at de føler større eierskap i forhold til fødselen. De kommer ikke bare inn på sykehuset og lar andre «ta over». De vet selv hva de ønsker og hva som føles bra for dem, og har større følelse av kontroll, sier jordmor Grethe.

Noen har også brukt teknikkene fra hypnoterapien til å finne roen før keisersnitt, og andre trengte å bli mer avslappet på barselhotellet etter fødselen.
– Men noen ganger kan jo andre omstendigheter ha betydning for hvor godt utbytte den fødende får. Går du i tre døgn med rier før fødselen kommer i gang, kan du selvsagt være mer sliten og ha vanskeligere for å fokusere, sier Ragna.

– Men i og med at hypnofødsel er et nokså nytt fenomen i Norge, vil de fødende bli tatt på alvor når de skal føde og treffer personell som ikke har erfaring med dette?

– Vi har presentert hypnofødsel for noen jordmødre, og de har vært positive og nysgjerrige. Vi har laget et skriv som den fødende kan ta med seg på sykehuset. Det går også an å fortelle om at en bruker denne metoden på innskrivningssamtalen. Har et par bestemt seg for hypnofødsel, vet de selv hva de ønsker å fokusere på underveis. Jordmor kan være med på å forsterke denne roen, sier Grethe.

Les mer: Fødselens faser


Jordmor Ragna sier at mange av tingene hun lærte i forbindelse med hypnofødsel allerede er en del av arbeidshverdagen hennes.
– Men nå fikk jeg en knagg å henge det på, sier hun.

– Gjør det gjerne igjen
Linn hadde allerede vært gjennom to fødsler da hun fødte Anna-Viola med hjelp av hypnoterapi. Hun mener helt klart at fødsel nummer tre var den beste av alle. Så imponert og inspirert ble hun av virkningen dette ga, at hun får lyst til å føde igjen – bare for å teste det ut en gang til.


 







Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: