GravidFølelser i svangerskapetDerfor er gravides drømmer viktige

Derfor er gravides drømmer viktige

Drømmer kan være med på å forberede deg til fødselen. Og det kan være veldig lurt å snakke med noen om det du drømmer. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 44766
Har du drømt at du føder kattunger, får en nyfødt baby som allerede kan gå eller at partneren din er utro? Du er hverken sprø – eller alene om å oppleve dette. Og drømmene har en viktig funksjon.

Mange kvinner opplever at de har et aktivt drømmeliv mens de er gravide.

– Når en er gravid drømmer en ikke nødvendigvis mer, men det er slik at vi husker drømmene våre bedre. Drømmene kommer fra det ubevisste, og det som dukker opp kan nesten være som i folkeeventyrene – kreativt og ofte veldig spennende, sier psykolog Lisbeth Holter Brudal.

Ifølge Brudal har drømmene en veldig viktig funksjon.
– Drømmene kan hjelpe de gravide til å forstå hva de venter seg, hva de gleder og gruer seg til. Vi pleier å si at drømmer er en e-post vi sender oss selv og at det er drømmeren som kjenner passordet som kan åpne meldingen, sier hun.

Stor omstilling
Psykolog Gro Vatne Brean forklarer at kvinner i løpet av svangerskapet går gjennom en slags mental reorganisering.
– En endrer måten å tenke på. Vi kan kalle det en konstruktiv skrøpelighet. I løpet av de ni månedene vi går gravide er vi designet for omstilling – både hormonelt og nevrobiologisk. Vi blir mer åpne og sårbare for å kunne møte barnet på best mulig måte, sier hun.

Brean sier forberedelsene til morsrollen kan skje på fire ulike måter:
1. Drømmer
2. Dagdrømmer/fantasier
3. Bevisst tankevirksomhet
4. Konkrete forberedelser, som for eksempel innkjøp av utstyr

Ulike tolkninger
 – Drømmer er en spennende vei til tanker og følelser, og i drømmene kommer det gjerne opp tema vi er opptatt av i hverdagen. Men vi må være obs på at det ikke er en felles tolkning av drømmene. De er knyttet opp til vår egen historie, og må utforskes med den enkelte kvinne, sier Brean.

Føder mye rart
Med førstemann drømte jeg hele tiden at jeg skulle føde kattunger. Det var så ekte, og jeg var lykkelig i drømmen. Men da jeg våknet, var jeg sinnssykt glad for at det var en drøm.

Jeg drømte at jeg fødte ei nakenrotte hjemme i senga, og det føltes helt normalt. Eneste som ble problemet var at det ikke var så lett å få brystvorta inn i den bittebittelille munnen. Så jeg var veldig frustrert i forhold til hvordan jeg skulle få amme rotta mi.

Sitatene som står skrevet i kursiv er fra Babyverdens Facebook-side. Mange mødre delte sine drømmer fra svangerskapet. I tillegg til kattunger og nakenrotter, hadde noen drømt at de fødte valper, fisk og en krysning mellom en sort katt og en skorpion.

– Man kan føde mye rart, sier Brean når hun får høre om drømmene.
– Mange drømmer at de får dyr. Noen er hyggelige, andre er ekle. Kanskje handler det om at en forbereder seg på at barnet kan være skadet, sier hun.

Drømte jeg fødte med fostersekken, men da babyen kom til syne viste det seg å være bare hodet inni der. Helt sjukt! ALDRI hatt så fæl drøm før eller etter.

Ta drømmene på alvor
Brean sier man skal ta drømmene på alvor, men at en samtidig må huske på at en ikke er sanndrømt.
– Dersom du drømmer at du mister barnet, eller føder en alien, så betyr det ikke at dette kommer til å skje. Det er viktig å bearbeide ting en er redd for, og da kan det være lurt å snakke med noen, sier Brean.

Graviditetskontroll
Det kan være veldig lurt å snakke med noen om drømmene i svangerskapet. Svangerskapskontrollene er fine anledninger.

For en del år siden var Lisbeth Holter Brudal med på et prosjekt hvor det var som 100 gravide snakket med jordmor om drømmene sine og en kontrollgruppe på 100 som ikke gjorde det.
– De som snakket om det de hadde drømt – og særlig om de sterke følelsene og om angsten i drømmene, var mindre sykmeldt i siste trimester enn kontrollgruppen. Det kan tyde på at det er masse god omsorg i å snakke om drømmene, sier Brudal.

Fødselsangst
Brudal forteller at hun i sin praksis har møtt mange kvinner med fødselsangst.
– Da har jeg vært veldig opptatt av hva de drømmer om. Drømmene er en verdifull del av det å vente barn. Og det ser ut til at rundt 70 prosent av drømmene gravide har er knyttet til en form for angst. Det kan hende at de tidligere har hatt en traumatisk fødsel eller at de har hørt ulike historier, og at det derfor er rimelig at de gruer seg, sier Brudal.

– Mange drømmer at de får et stort barn, som kanskje allerede kan gå. Dette kan handle om at de egentlig har lyst til å hoppe over selve fødselen, sier Brean.

– Et annet eksempel på en drøm, var en kvinne som drømte at hun kranglet med moren. De var på kjøretur, men var uenige om hvem som skulle styre bilen. Tematikken var trolig noe som er veldig vanlig i et svangerskap. En skal gå fra å være datter av sin egen mor til å bli mor til sitt eget barn, sier Brean.

Flere eksempler på drømmer:
Sykeste drømmen var at jeg bar ungen min utenfor magen... Jeg kunne holde henne, men hun var under huden min. På en måte var det koselig, på en annen måte veldig ekkelt.

Jeg drømte at babyen var så liten at jeg måtte skifte på henne med pinsetter.

Jeg har hatt flere rare drømmer. Som at jeg fødte en stor Barbie-dukke, og en annen gang at babyen ble født med skjegg.

Drømte flere ganger at idet babyen kom ut, så kunne han allerede gå og snakke, Også at han var født med Harry Potter-briller.

Jeg drømte at jeg var på overtidskontroll, tre år etter termin. De ville fremdeles ikke sette meg i gang, for ”babyen” hadde det jo så bra. Dette var tre dager over termin.

Drømte at jeg var på kontroll nå i slutten av svangerskapet og fikk beskjed om å gå gravid i ni måneder til.

Tema som går igjen
– Det er fascinerende hvordan drømmene er tett knyttet opp til bevisste tema. Selv om det i drømmene gjerne kan bli mer absurd, sier Brean.

Det er noen tema som går igjen i gravides drømmer:
1. Liv og død: Kommer jeg til å klare å føde, og klarer jeg å holde liv i barnet/gi barnet mat?
2. Kommer jeg til å elske og forstå barnet?
3. Relasjoner og nettverk: Hvem kan jeg egentlig stole på? Hvordan blir det med forholdet til barnets far og min egen mor? Dette er et universelt tema – en trenger noen å være sammen om barnet med.
4. Identitet: Hvem er jeg nå? Det er en overgang å gå fra å være datter av sin egen mor til å selv å bli mamma, fra å være kjæreste til å være forelder.

– Drømmer kan være hyggelige, men de kan også være krevende, sier Brean.

Parforhold

Drømte hele tiden om at kjæresten var utro!

Drømmer ofte at typen forsvinner, og at jeg prøver å ringe ham – men ikke klarer å taste nummeret hans.

Parforholdet er et tema som kan gå igjen i mange gravides drømmer.

– Det er vanlig å drømme om utroskap. Mange gravide drømmer også om gamlekjæresten. Drømmene er ofte fantasier, og de gjenspeiler ofte også en uro. En jobber med å finne ut hvem en egentlig er og dette er det viktig å få satt ord på i ventetiden, sier Brudal.

Likere enn vi tror
Gro Vatne Brean sier at hun ofte bruker drømmene som en inngang til bearbeiding. Kanskje kommer de inn på tema den gravide egentlig ikke tør snakke om.

– Mange synes det er flott om jeg bringer temaet på banen. Det er mye tryggere. Mange vil være perfekte, også i graviditeten. Da føles det flaut å tenke og drømme så rare ting. Men vi kvinner er mye likere enn vi tror, sier Brean.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: