GravidFørste trimesterDerfor skal du ikke drikke alkohol i svangerskapet

Derfor skal du ikke drikke alkohol i svangerskapet

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Hentet fra Svangerskapsboken Gravid 5695 Sist oppdatert 09.11.22

Det har lenge vært kjent at alkohol er giftig for fosteret, men ikke alle gravide har vært klar over det. Hvis mor drikker alkohol i svangerskapet, kan barnet kan bli født med skader. Selv små mengder alkohol kan forstyrre den normale utviklingen.

Alkoholskadene varer livet ut og er irreversible. Skadene kan forebygges fullstendig ved at mor er avholdende når hun er gravid. Derfor anbefaler helsemyndighetene avhold gjennom hele graviditeten.

 • Når en gravid kvinne drikker alkohol får fosteret etter få minutter samme promille som mor.
 • Det finnes ingen sikker nedre grense eller et trygt tidspunkt for å drikke alkohol under graviditeten.
 • Fordi det kan være vanskelig å vite nøyaktig når en har blitt gravid, er det klokt å unngå alkohol allerede når en slutter med prevensjon.

Alkohol passerer gjennom morkaken, og fosteret får samme promille som mor. En del av alkoholen kommer også over i fostervannet, som barnet drikker. Alle celler og organer kan bli påvirket når barnet utsettes for alkohol. Hjernen er særlig sårbar fordi den utvikler seg gjennom hele svangerskapet. Små mengder alkohol kan øke risikoen for spontanabort. Alkohol kan også påvirke fosterets bevegelser og forsinke barnets utvikling. Jo mer mor drikker, desto mer øker risikoen for alvorlige skader.

Lytt til podcast om røyking og drikking i svangerskapet:


Alkoholbruk i svangerskapet øker risikoen for:


 • spontanabort

 • at barnet blir født for tidlig

 • at barnet blir mindre i vekt, lengde og hodeomkrets som følge av dårlig fostervekst

 • at barnet får lavere intelligens

 • at barnet får lærevansker og svakere evne til problemløsing

 • at barnet får atferds- og sosiale problemer

 • at barnet får problemer med å huske

 • at barnet opplever rastløshet og hyperaktivitet

 • at barnet får vansker med å forstå konsekvenser av handlingene sin

 • at barnet får misdannelser

  Kilde: helsenorge.no


Dersom du drikker i svangerskapet, øker du også sjansen for føtalt alkohol spektrum forstyrrelse, FASD, som er en samlebetegnelse for ulike skader som skyldes mors alkoholbruk i svangerskapet. Ifølge helsenorge.no omfatter disse skadene:
- fysiske skader
- problemer med sosial funksjon
- atferdsmessige problemer
- lærevansker

Den alvorligste alkoholrelaterte tilstanden er, ifølge nhi.no, FAS – føtalt alkoholsyndrom. Dette er en medfødt tilstand som skyldes mors inntak av alkohol i svangerskapet, og fosteret forandrer utseende, er veksthemmet og har påvisbar hjerneskade. Ifølge helsenorge.no kjennetegnes barn med diagnosen FAS med følgende:
- dårlig vekst
- skader på sentralnervesystemet
- glatt leppefure
- smal overleppe
- korte øyespalter

FASD forekommer ifølge nhi.no langt hyppigere enn FAS.

Å kutte ut alkohol vil alltid være gunstig for barnet – uansett tidspunkt i svangerskapet. Også par som planlegger barn, bør være avholdende for ikke å redusere mulighetene for å bli gravid. Snakk gjerne med jordmor eller lege hvis du vil vite mer, eller ønsker råd for å kutte ut alkohol.

Les også mer om graviditet og alkohol på Helsenorge.no

Unnskyldninger for å ikke drikke på fest:

Det finnes mange måter å skjule at du ikke drikker alkohol på. Noen synes det er greit å være den som kjører, og dermed må holde seg alkoholfri. Har dere barn fra før, kan du fortelle at du ikke vil drikke alkohol mens barnet er til stede, eller at du vil være edru i tilfelle noe skjer, eller om barnet våkner på natten.

De fleste har nok med seg selv, og vil ikke henge seg for mye oppi hva du har i glasset. Særlig ikke om det ser ut som noe du vanligvis drikker. Altså – pleier du å drikke øl eller vin, kan du jo ty til alkoholfrie varianter, eller drikker som ligner.

Noen medisiner skal man ikke kombinere med alkohol. Å si at du går på antibiotika (for eksempel mot en urinveisinfeksjon) kan være en unnskyldning mange vil akseptere. Men du må selv avgjøre om du synes det er ok med en hvit løgn.

Men kanskje er det ingen grunn til å holde det så hemmelig? Jordmor Kirsten Jørgensen sier: – Det er lurt å fortelle om graviditeten tidlig Da blir du sannsynligvis møtt med forståelse – både for at du ikke drikker alkohol, og fordi du kanskje ikke føler deg helt bra, eller tar en tidlig kveld.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Neste artikkel

Nyeste artikler: