Det har lenge vært kjent at alkohol er giftig for fosteret, men ikke alle gravide har vært klar over det. Hvis mor drikker alkohol i svangerskapet, kan barnet kan bli født med skader. Selv små mengder alkohol kan forstyrre den normale utviklingen.

Alkoholskadene varer livet ut og er irreversible. Skadene kan forebygges fullstendig ved at mor er avholdende når hun er gravid. Derfor anbefaler helsemyndighetene avhold gjennom hele graviditeten.

 • Når en gravid kvinne drikker alkohol får fosteret samme promille som mor.
 • Det finnes ingen sikker nedre grense eller et trygt tidspunkt for å drikke alkohol under graviditeten.
 • Fordi det kan være vanskelig å vite nøyaktig når en har  blitt gravid, er det klokt å unngå alkohol allerede når en slutter med prevensjon.

Alkohol passerer gjennom morkaken, og fosteret får samme promille som mor. En del av alkoholen kommer også over i fostervannet, som barnet drikker. Alle celler og organer kan bli påvirket når barnet utsettes for alkohol. Hjernen er særlig sårbar fordi den utvikler seg gjennom hele svangerskapet. Små mengder alkohol kan øke risikoen for spontanabort. Alkohol kan også påvirke fosterets bevegelser og forsinke barnets utvikling. Jo mer mor drikker, desto mer øker risikoen for alvorlige skader.

Lytt til podcast om røyking og drikking i svangerskapet:

Ved å unngå alkohol beskytter den gravide barnet sitt, og reduserer risikoen for at:

 • barnet blir født med misdannelser
 • barnet blir født for tidlig
 • barnet blir født med redusert vekt, lengde og hodeomkrets som følge av dårlig fostervekst
 • barnet får lavere intelligens
 • barnet får en hjerneskade
 • barnet har konsentrasjons- og lærevansker
 • barnet har søvn- eller atferdsproblemer
 • barnet har føtalt alkoholsyndrom, FAS med redusert vekst, endringer i utseendet og hjerneskade

Å kutte ut alkohol vil alltid være gunstig for barnet – uansett tidspunkt i svangerskapet. Også par som planlegger barn, bør være avholdende for ikke å redusere mulighetene for å bli gravid. Snakk gjerne med jordmor eller lege hvis du vil vite mer, eller ønsker råd for å kutte ut alkohol.

Unnskyldninger for å ikke drikke på fest:

Det finnes mange måter å skjule at du ikke drikker alkohol på. Noen synes det er greit å være den som kjører, og dermed må holde seg alkoholfri. Har dere barn fra før, kan du fortelle at du ikke vil drikke alkohol mens barnet er til stede, eller at du vil være edru i tilfelle noe skjer, eller om barnet våkner på natten.

De fleste har nok med seg selv, og vil ikke henge seg for mye oppi hva du har i glasset. Særlig ikke om det ser ut som noe du vanligvis drikker. Altså – pleier du å drikke øl eller vin, kan du jo ty til alkoholfrie varianter, eller drikker som ligner.

Noen medisiner skal man ikke kombinere med alkohol. Å si at du går på antibiotika (for eksempel mot en urinveisinfeksjon) kan være en unnskyldning mange vil akseptere. Men du må selv avgjøre om du synes det er ok med en hvit løgn.

Men kanskje er det ingen grunn til å holde det så hemmelig? Lederen for Jordmorforeningen sier: – Det er lurt å fortelle om graviditeten tidlig Da blir du sannsynligvis møtt med forståelse – både for at du ikke drikker alkohol, og fordi du kanskje ikke føler deg helt bra, eller tar en tidlig kveld.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?