GravidKvalm? Akupunktur kan hjelpe!

Kvalm? Akupunktur kan hjelpe!

Akupunktur mot kvalme i svangerskapet? Kanskje verdt et forsøk? Illustrasjonsfoto: iStock
Av akupunktør Ingeborg Åhlander 4416 Sist oppdatert 31.01.07
Omtrent åtte av ti gravide opplever svangerskapskvalme. For de fleste går det fort over ved enkle midler, men hvis du plages av det kan det være en idé å forsøke akupunktur. Verdens helseorganisasjon (WHO) er blant de som går god for at det kan hjelpe.

Akupunktur er en gammel kinesisk behandlingsform som er mye brukt i østlige deler av verden. Det er kun de siste årene at behandlingformen har vunnet terreng her til lands, men mye av behandlingen som har vist å ha god effekt gjelder faktisk gravide og fødende. Se bare hvor mange sykehus som tilbyr både modningsakupunktur og akupunktur som smertelindring under fødselen.

Å gjenvinne balansen
I kinesisk medisin ser man på kroppen som en helhet bestående av vitale organer, og energibaner (meridianer) som binder organene sammen. I dette kretsløpet skal energien (qi) strømme fritt og harmonisk for å sikre god helse. Dersom qi kommer i ubalanse kan man bli syk eller dårlig. Akupunktur benytter hovedsakelig nåler til å stimulere punkter på meridianene for å gjenskape balanse i kroppens energi.

Ved svangerskapskvalme skjer det en endring i retningen av energien i magen. Normalt går den nedover, men for gravide kan den snu og gå oppover. Dermed blir kvinnen kvalm og kaster gjerne opp.

Ikke flere nåler enn nødvendig
Akupunktøren vil ut fra kvinnens symptomer bestemme hvilke punkter som skal stimuleres. Dette avgjøres i samtale med kvinnen hvor hun beskriver sine symptomer. Det vanligste er at mellom fem og ti nåler settes på ulike punkter, men akupunktørene setter ikke flere enn det som trengs. Det viktigste er å finne den rette kombinasjonen av punkter som stimuleres. Fram til uke 12 benyttes også punkter øverst på magen (over navlen). Ellers benyttes hovedsakelig punkter på leggen og i underarmen.

Akupunktur er ikke vondt og selv om nålene ser lange ut, stikkes de så vidt inn i huden. Kvinnen merker stikkene som myggstikk og akupunktøren kjenner vanligvis etter at det er et lite press mot nålen. Etter stikket skal ikke kvinnen kjenne nålene i det hele tatt. Behandlingen regnes som sikker og har sjelden bivirkninger utover mulige blåmerker.

Umiddelbar bedring
De aller fleste merker bedring med en gang. Mange allerede mens de har nålene i kroppen. Men effekten kan være forbigående så man anbefaler gjerne å gjenta behandlingen noen ganger. De aller ferreste trenger mer enn åtte-ti behandlinger for å bli helt kvitt kvalmen.

Både akupunktur og akupressur er ikke-medikamentelle behandlingsformer og dermed gode alternativer for gravide som ikke ønsker eller kan bruke enkelte typer kvalmestillende medikamenter. Mange kjenner akupressur best som seaband eller såkalte ”sjømannsbånd” som er armbånd med en kule som skal presse på et kjent kvalmelindrende punkt ut fra samme prinsipp som akupunktur.

Det er viktig at man velger en akupunktør som har medlemskap i Norsk Akupunkturforening (NAFO). Det betyr at akupunktøren er kvalifisert etter strenge krav. Se gjerne Norsk akupunkturforening for mer informasjon.

Kilder:
• Norsk akupunkturforening (NAFO)
• Obstretics & Gynecology in Chinese Medicine
• De qi, tidsskrift for kinesisk medisin, 2004
• Tidsskrift for Den Norske Legeforening, 2001

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: