Har du tenkt over hvordan du vil føde? Variasjonen i fødestillinger er stor, og det kan være lurt å kjenne til dem på forhånd. Vær likevel oppmerksom på at behovet kan endre seg i fødselsforløpet, og at du kanskje vil foretrekke andre stillinger enn det du trodde på forhånd.

Skal du føde i en oppreist eller liggende stilling? Føde i vann, på fødekrakk eller i huksittende stilling? Før du bestemmer deg for hvordan du vil føde, er det lurt å vite fordelene og ulempene ved dem.

Les også:
Hvordan arbeide med fødekreftene?

Som jordmoren i videoen under sier, vil jordmor veilede deg, og mange føder i den stillingen jordmor foreslår. Ofte er det en grunn til at hun foreslår nettopp den stillingen – fordi den passer best med hvordan barnet kommer. Men kjenner du til mulighetene, er sjansene også større for at du kan finne den stillingen som passer deg og dine behov best.

 

Se også disse filmene:

Fødsel på kvinneklinikk

Fødsel på ABC-avdeling

Hjemmefødsel

Hva skal du pakke i sykehusbagen?
 

Oppreiste stillinger
Eksempler på oppreiste fødestillinger er stående, knelende og huksittende. De kjennetegnes ved at tyngdekraften utnyttes bedre. Ofte vil fødselen kunne gå raskere fordi tyngdekraften hjelper barnet ned i fødselskanalen. Oppreiste stillinger gir ofte kvinnen mer følelse av kontroll. Dessuten gir de mer trykkekraft og mer effektive rier.

Les også:
Fødselens faser

Tilbakelente/liggende stillinger
Den vanligste fødestillingen er sittende i en fødeseng. Denne er praktisk for jordmor og behagelig når man trenger hvile mellom riene. Det er best om du sitter så oppreist som mulig og trekker knærne så langt opp som du klarer. Da utvides bekkenet, og tyngdekraften virker slik den skal.

Mange opplever at fødestillinger liggende på siden er gode for dem, gjerne med det ene beinet hevet. Liggende stillinger gjør at fødselen går saktere og pressingen blir mindre effektive, men kan være bra om det er fare for at barnet kommer for fort.

Halvt sittende stilling kan gjerne benyttes idet barnet blir født, etter at mor har brukt stående stillinger gjennom de tidlige fasene i fødselen.

Les også:
De vanligste fødestillingene

Det beste er variasjon
De fleste stillinger under fødselen føles ubekvemme om man ikke varierer. Kjenn etter hvilken stilling du føler deg trygg og avslappet i.

Enda mer innføring i fødestillinger får du i Fødselsboken. Du kan bestille Fødselsboken her.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?