FødselDette skal med i sykehusbagen

Dette skal med i sykehusbagen

Sykehusbagen kan godt være en liten trillekoffert. Pakk den i god tid før termin. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 31858

Det er lite praktisk å pakke sykehusbagen mens fostervannet drypper eller riene kommer tett. Derfor er det lurt å bestemme seg for å pakke den klar noen uker før termin. Men hva skal du ha med deg?

Det er ingen regel for hva du skal ha med deg til sykehus. Og bortsett fra noe å ha på deg og babyen, samt at bilstolen er klar til hjemreise, er det ingen krav fra sykehusets side heller. Men for din egen del er det lurt å planlegge litt. Skriv gjerne ned en liste i forkant av pakkingen, eller ha bagen klar slik at du kan putte ting oppi etter hvert som du kommer på det.

Les også om fødselsforberedelser

Hva du pakker avhenger både av dine personlige ønsker og årstid. En vinterbaby som skal hjem i kulden setter litt andre krav enn en sommerbaby, men stort sett er mye likt.

Se videoen under for inspirasjon når du skal pakke. Under videoen har vi også satt opp forslag til pakkeliste. Bruk den gjerne som utgangspunkt og legg til eller trekk fra slik at du ender opp med sykehusbagen som passer for deg.

Se også filmene som presenterer tre ulike fødesteder:

Kvinneklinikken
ABC-fødeavdeling
Hjemmefødsel

Pakkeliste til mor:

- Drikke, frukt, sjokolade eller annet du ønsker å ha tilgjengelig under fødselen
- Toalettsaker og eventuelle daglige medisiner
- Mobiltelefon og lader
- Kamera med lader (video og/eller foto)
- Helsekortet og eventuelt ønskebrev (ønskebrevet kan godt være levert til fødeavdeling ved innskriving også)
- Klesskift (gjerne gravideklær - magen forsvinner ikke med en gang)

Sko eller tøfler er greie å ha når du skal ut i gangene for å motta besøk eller spise. En god amme-BH og ammetopper kan også være praktiske. Noen ønsker også å ha med skrivesaker, pc (vær oppmerksom på hvor denne oppbevares - det stjeles private eiendeler fra sykehus iblant), lesestoff og annet.

Les også: Slik begynner fødselen

Sykehuset vil dekke behov for bleier/bind til deg og bleier til barnet under oppholdet, men om du ønsker å ta med egne, er det ingenting i veien for det. Noen tar også med seg hårføner til å bruke for å tørke etter dusj fordi eventuelle sting er ømme for berøring. Av samme grunn velger også noen å pakke med mykt toalettpapir i sykehusbagen.

Pakkeliste til babyen:

Babyen får egentlig alt den trenger fra sykehuset, så med mindre dere selv ønsker å bruke egne klær på barnet, behøves det ikke noe mer klesskift enn det som er nødvendig for hjemreisen. Da trenger babyen body, bukse, sokker, jakke og lue. For en sommerbaby holder det gjerne å ha et teppe over i bilstolen, men er det kaldt kan dress eller pose være nødvendig.

Les også: Størrelser på babyklær

Bortsett fra klær er bilstolen det viktigste å huske på når du skal reise hjem fra sykehuset. Denne er ikke nødvendig å ha med inn på sykehuset før dere skal bruke den til hjemreisen. Pass på at dere vet hvordan det skal festes riktig i bilen i god tid før termin slik at dere slipper å styre med dette når dere skal hjem.

Smokk er ikke nødvendig å pakke med til sykehuset. Ifølge nasjonale retningslinjer skal ikke smokk introduseres før babyen har lært seg å ta mors bryst skikkelig.

Lykke til!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: